Διεθνή διαγωνισμό που θα καταλήξει σε ένα master plan για το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ενσωματώνει έργα που μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί, εκτελεστεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού, Δημήτρης Ρέππα.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, στα έργα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού στη Θεσσαλονίκη και η σύνδεσή της με το αεροδρόμιο, ο επανασχεδιασμός της παράκαμψης του ιστορικού κέντρου από την πλευρά της θάλασσας, η κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής και η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό στην πόλη.

Σημειώνεται ότι το μετρό Θεσσαλονίκης δημοπρατήθηκε το 2006, αλλά μέχρι στιγμή έχει κατασκευαστεί μόνο το 14,5% του έργου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέππας η κατασκευή της εσωτερικής περιφερειακής, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει εντός του 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2013, ενώ όσον αφορά την εξωτερική περιφερειακή, το έργο θα δημοπρατείται σταδιακά κατά τμήματα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2013.

Για τον εκσυγχρονισμό του αερολιμένα «Μακεδονία», o κ. Ρέππας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να μειώσει τον χαμένο χρόνο, ενώ για το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι στόχος είναι να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέχρι το τέλος του 2010.