Για 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Παράλληλα η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το νερό της Λάρισας είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, ενώ αναφέρθηκε στο τι σημαίνει «κατάλληλο» και τι όχι, στις συγκεκριμένες περιοχές.
«Έχουμε λάβει δείγματα και ενημέρωση από όλες τις περιφερειακές ενότητες και όλες τις υπηρεσίες υγείας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και έχουμε 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι πήραν οδηγίες και αποχώρησαν. Μόνο 6 εξ αυτών νοσηλεύονται. Πήραμε δείγματα και από τους 6 ανθρώπους, αφορούν περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Στους τρεις που έγινε μικροβιακή ανάλυση βρέθηκε συγκεκριμένο κολοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Προς το παρόν η κατάσταση δεν εμπνεει ανησυχία αλλά δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού. Συνιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, συμπτώματα ναυτίας, εμέτου, διάρροιας που συνοδεύονται με πυρετό να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.
Για το δίκτυο υδροδότησης, ελήφθησαν δείγματα από Λάρισα και Βόλο, έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες για όλες τις περιοχές. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Σημαίνει ότι μπορούμε να πιούμε, να κάνουμε μπάνιο, να μαγειρέψουμε. Όταν λέμε ότι δεν είναι για ανθρώπινη χρήση, δεν είναι πόσιμο, δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε δόντια ή να κάνουμε μπάνιο. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε έτσι θα πρέπει να το βράσουμε 3 λεπτά στους 100 βαθμούς και μετά να το αφήσουμε να κρυώσει για να το χρησιμοποιήσουμε σε μαγείρεμα, πλύσιμο κλπ.
Για την εντομολογική επιτήρηση, τοποθετούνται παγίδες στις πληγείσες περιοχές για έγκαιρη εικόνα, αν παρατηρήσουμε έξαρση κουνουπιών θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα».