Η μπεσαμέλ είναι μια ευπροσάρμοστη λευκή σάλτσα που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για αρκετά γευστικά φαγητά, όπως ο μουσακάς, το παστίτσιο, μια συνταγή με λαζάνια κ.α. Φτιάχνεται με μια απλή αναλογία βουτύρου με αλεύρι, 1 προς 1, και γίνεται σάλτσα μόλις ενσωματωθεί σιγά σιγά το ζεστό γάλα.

Μια μπεσαμέλ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε σάλτσα, πραγματικά. Προσθέστε τυρί και μετατρέψτε την σε μια πλούσια σάλτσα mac and cheese -ή όπως την αποκαλούν οι Γάλλοι: σάλτσα Mornay, όπως αναφέρει και το tastingtable.com. Μια συνταγή μπεσαμέλ περιλαμβάνει φύλλο δάφνης και κρεμμύδι, γεγονός που κάνει την μπεσαμέλ τόσο γευστική που θα μπορούσε να καταναλωθεί και μόνη της. Ένα μπαχαρικό, μάλιστα, που βλέπετε πολλούς έμπειρους σεφ να προσθέτουν στην μπεσαμέλ τους είναι το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Αν και το μοσχοκάρυδο το συναντάμε συνήθως σε ένα μείγμα παραδοσιακών χειμερινών μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο, προσθέτει μια δόση γλυκύτητας και ένα γήινο, καρυδάτο άρωμα στη σάλτσα κρέμας που το καθιστά απαραίτητο συστατικό, εξηγεί το tastingtable.com.

Προσθέστε μοσχοκάρυδο στο καβουρδισμένο βούτυρο

Μπεσαμέλ

Μπορείτε να απογειώσετε τη μπεσαμέλ σας χρησιμοποιώντας καστανό βούτυρο, το οποίο προσθέτει έναν καραμελωμένο πλούτο στη σάλτσα σας. Το καστανό βούτυρο είναι αυτό που συμβαίνει στο βούτυρο όταν το λιώνεις σε ένα τηγάνι και αφήνεις τα στερεά του γάλακτος να πάρουν χρώμα, δίνοντάς του μια ψημένη γεύση. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος δίνει βάθος στο βούτυρο, το οποίο είναι τόσο δημοφιλές που οι Γάλλοι το αναφέρουν ως beurre noisette, που μεταφράζεται ως «βούτυρο φουντουκιού», λόγω του χαρακτηριστικού καρυδάτου αρώματός του. Αν ροδίζετε το βούτυρό σας πριν προσθέσετε το αλεύρι, θα έχετε στο τέλος μια βαθιά καραμελωμένη γεύση χωρίς να κινδυνεύετε να κάψετε τη μπεσαμέλ σας. 

Μερικές φορές, οι σεφ προσθέτουν το μοσχοκάρυδο τελευταίο αφού η σάλτσα έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά το κόλπο είναι να το προσθέσετε στο πρώτο κιόλας βήμα. Ενώ ροδίζετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέστε λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Το καβούρδισμα των μπαχαρικών σας διπλασιάζει τη ψημένη γεύση της μπεσαμέλ και προσθέτει πολυπλοκότητα σε μια κατά τα άλλα απλή σάλτσα. Αυτό θα βοηθήσει τη γεύση του μοσχοκάρυδου να εισχωρήσει βαθύτερα στην μπεσαμέλ σας. Οπότε, κάντε αυτό το επιπλέον βήμα και να είστε σίγουροι πως στη γεύση μόνο θα κερδίσετε!