Υλικά
Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που υποστηρίζει ότι δεν του αρέσει η σοκολάτα σίγουρα λέει ψέματα. Γάλακτος, μαύρη, λευκή ακόμη και ροζ η σοκολάτα αποτελεί την πιο δημοφιλή λιχουδιά μικρών και μεγάλων.
Χάρη στο κακαόδεντρο, μάλιστα, οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη σοκολάτα σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ιθαγενής στη Νότια και Κεντρική Αμερική, η σοκολάτα χρονολογείται από το 1.900 π.Χ. Και ενώ αρχικά καταναλωνόταν ως ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση, τώρα έχει εξελιχθεί σε μια γλυκιά και νόστιμη απόλαυση, αναφέρει το healthdigest.com. Αφού οι σπόροι του κακαόδεντρου ζυμωθούν, αποξηρανθούν, καβουρδιστούν και μετατραπούν σε μύτες κακάο, μπορούν να μεταποιηθούν σε υγρά, σκόνες και στερεές μπάρες σοκολάτας.
Σοκολάτα: Η μεγάλη διαφορά μεταξύ σοκολάτας γάλακτος και μαύρης σοκολάτας
Η ποσότητα της επεξεργασίας που πραγματοποιείται, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών στη σοκολάτα. Για παράδειγμα, η σοκολάτα περιέχει φυσικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, αλλά οι πλάκες σοκολάτας που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες τείνουν να χάνουν τη θρεπτική τους αξία. Δεδομένου ότι η σοκολάτα γάλακτος είναι πολύ πιο επεξεργασμένη, δεν περιέχει τα ίδια οφέλη για την υγεία και τη διατροφή με τη μαύρη σοκολάτα. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει, επίσης, περισσότερο γάλα και ζάχαρη, τα οποία προσθέτουν μόνο επιπλέον λίπος σε κάθε μερίδα.
Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά
Η μαύρη σοκολάτα διατηρεί περισσότερο το θρεπτικό της περιεχόμενο, καθιστώντας την την πιο υγιεινή επιλογή από τις δύο. Δεδομένου ότι η μαύρη σοκολάτα είναι λιγότερο επεξεργασμένη, περιέχει περισσότερο κακάο, όπου βρίσκονται και τα θρεπτικά συστατικά, εξηγεί το healthdigest.com. Για παράδειγμα, το κακάο είναι μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών -μια κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Τα φλαβονοειδή μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αποτρέποντας τη φλεγμονή. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητάτε μαύρη σοκολάτα με υψηλά επίπεδα κακάο. Σύμφωνα, μάλιστα, με το healthdigest.com, οι ποικιλίες μαύρης σοκολάτας που περιέχουν τουλάχιστον 65% κακάο είναι οι πιο ιδανικές.
Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής σας διατροφής. Όπως κάθε άλλο φαγητό, είναι καλύτερο να καταναλώνετε τη μαύρη σοκολάτα με μέτρο και να αφήνετε χώρο για άλλα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως φρούτα και λαχανικά.