Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι (112 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι 220 γραμμάρια καστανή ζάχαρη για γλυκά
  • 1/2 φλιτζάνι 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ή ξινόγαλα
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλιτζανιού 95 γραμμάρια σκόνη άγλυκο κακάο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι




Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 35 εκ. Στον κάδο του μίξερ, με τη μέση ταχύτητα, ανακατεύετε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τη ζάχαρη (καστανή – λευκή) και χτυπήστε περίπου για 3 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε καλά. Στη συνέχεια, το γάλα και τη βανίλια. Κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί και ανακατέψτε τα. Ρίχνετε το το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο κάδο του μίξερ και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Χύστε το μείγμα κέικ στην αλευρωμένη φόρμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω στη 2η σκάλα για 50 – 60 λεπτά χωρίς να ανοίξετε τον φούρνο ενδιάμεσα κατά το ψήσιμο. Τέλος αφήνετε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 – 15 λεπτά και μετά σερβίρετε.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr