Το Λουξεμβούργο αποτελεί και επισήμως πλέον τον αγαπημένο προορισμό δισεκατομμυριούχων και γενικά πλούσιων επενδυτών, οι οποίοι «παρκάρουν» εκεί τα χρήματά τους κάτω από ένα εξαιρετικά ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που η χώρα έχει υιοθετήσει για τις εταιρείες συμμετοχών.
Αν σε αυτή την ενδιαφέρουσα οικονομική «εξίσωση», προσθέσετε και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του [δηλαδή, 100% φοροαπαλλαγή για τα μερίσματα, ένα προνόμιο που αποκτά μια εταιρεία συμμετοχών εάν διακρατήσει για έναν χρόνο μετοχές αξίας τουλάχιστον 1,4 εκατ. δολαρίων ή το 10% του μετοχικού κεφαλαίου μιας οντότητας], αλλά και την πληθώρα των δικηγόρων φορολογικού δικαίου, λογιστών και συμβούλων, τότε, όπως σημειώνει το εκτενές ρεπορτάζ του Forbes, έχουμε τον ιδανικό «παράδεισο» των δισεκατομμυριούχων της υφηλίου.
Το Forbes εντόπισε δύο συνήθεις τρόπους με τους οποίους οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τις εταιρείες συμμετοχών του Λουξεμβούργου προκειμένου να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία σε άλλα μέρη του κόσμου. Ορισμένοι, όπως ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό και ο Ισπανός μεγιστάνας του τομέα ένδυσης Αμάνθιο Ορτέγκα, κατέχουν μετοχές εισηγμένων, ιδιωτικές εταιρείες ή ακίνητα μέσω εταιρειών χαρτοφυλακίου που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να επωφεληθούν από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα μερίσματα.
«Άλλοι, όπως ο ρώσος Κροίσος της μεταλλουργίας Μιχαίλ Προχόροφ Mikhail Prokhorov και ο ιταλός δισεκατομμυριούχος Τζον Ελκαν, κατέχουν μικρότερα περιουσιακά στοιχεία ή ιδιωτικές εταιρείες μέσω επιχειρήσεων του Λουξεμβούργου, τα οποία ορισμένες φορές ρευστοποιούν με αφορολόγητο τρόπο, αφού εξαργυρώσουν πρώτα τις επενδύσεις τους», σημειώνει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα.
Μια φρούδα κίνηση
Τον Μάρτιο του 2019, οι οικονομικές Αρχές της χώρας δημιούργησαν ένα δημόσιο μητρώο επιχειρήσεων με στόχο τον εντοπισμό των πραγματικών δικαιούχων όλων των εταιρειών της, σε μια απόπειρα συμμόρφωσης με την σχετική οδηγία που εξέδωσε το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της έρευνας που έφερε στο φως τα γνωστά Panama Papers για τον κρυμμένο υπεράκτιο πλούτο. Ωστόσο, αυτή αποδείχτηκε, στην πορεία, φρούδα.
«Παρότι η συμμόρφωση της χώρας με την oδηγία παραμένει μέχρι σήμερα ελλιπής, το μητρώο έχει ήδη αποκαλύψει τους δικαιούχους περισσότερων από 140.000 εταιρειών που έχουν την έδρα τους στη χώρα των 626.000 κατοίκων», αναφέρει το Forbes, προσθέτοντας εμφατικά ότι:
«Το 2021, το μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) και η γαλλική εφημερίδα Le Monde πέρασαν από «μικροσκόπιο» τον ιστότοπο του μητρώου επιχειρήσεων του Λουξεμβούργου. Στην συνέχεια, και σε συνεργασία με την έρευνα OpenLux της Le Monde, το Forbes ερεύνησε ενελεχώς τη βάση δεδομένων του μητρώου και ανακάλυψε ότι δεκάδες από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου – μεταξύ αυτών και δύο που βρίσκονται στην πρώτη 20άδα – κρύβουν περιουσιακά στοιχεία ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες συμμετοχών του Λουξεμβούργου.
«Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που “κρύβουν” στη μικροσκοπική ευρωπαϊκή χώρα οι Κροίσοι του πλανήτη περιλαμβάνονται πολυτελή ξενοδοχεία στις Ιταλικές Άλπεις και στο νησί του Αγίου Βαρθολομαίου στην Καραϊβική, αμπελώνες στη Γαλλία, μαρίνες στην ακτή της Αδριατικής αλλά και μετοχές εισηγμένων εταιρειών, ιδιωτικές εταιρείες και ακίνητα ανά τον κόσμο, αξίας τουλάχιστον 29 δισ. δολαρίων», επισημαίνει το άρθρο.
«Στο Λουξεμβούργο υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» η οποία επιτρέπει σε ιδιώτες να χρησιμοποιούν εταιρείες για να κρύβουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου τους», σημειώνει ο Γιαν Φίχτερ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ο οποίος μελετά τα υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα, καταλήγοντας ταυτόχρονα με νόημα: «Όλο αυτό το σύστημα προσφέρει πολιτική σταθερότητα και πολύ ανεπτυγμένο νομικό σύστημα».