Η κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται υπέρ της πρότασης να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να χορηγήσει οικονομική υποστήριξη, χωρίς μακροοικονομικά προαπαιτούμενα, στις οικονομίες της ευρωζώνης οι οποίες δέχονται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε την Τρίτη κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που θα έχουν εντός της ημέρας, την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιηθεί ο ΕΜΣ για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.
«Χρειαζόμαστε όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΕΜΣ, αλλά χωρίς προϋποθέσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο», είπε η πηγή του Ρόιτερς, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης του θέματος.
Η Ρώμη τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης να εκδοθεί κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για να ξεπεραστεί το πλήγμα της πανδημίας στις οικονομίας της ευρωζώνης, πρόσθεσε η πηγή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών με στόχο να αποτραπεί η εκδήλωση οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θέτει σε εφαρμογή έκτακτο πρόγραμμα αγοράς αξιογράφων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (PEPP) και πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένη να κάνει περισσότερα, εάν χρειάζεται.
Ο ΕΜΣ, θεωρητικά, θα μπορούσε να προσφέρει ως δανειακές χορηγήσεις αναξιοποίητα διαθέσιμα ύψους 410 δισ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου προγράμματος των άμεσων νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions programme, OMT).
Ο απολογισμός της πανδημίας στην Ιταλία έφθασε χθες Δευτέρα τους 6.077 νεκρούς. Η χώρα θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο και η πανδημία έχει προκαλέσει πλήρη παράλυση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο ΕΜΣ σήμερα είναι σε θέση να προσφέρει στήριξη σε κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά υπό τον όρο ότι εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστούν τα μακροοικονομικά προβλήματα τα οποία τις ανάγκασαν να ζητήσουν τον δανεισμό.
Αρκετά μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, τόσο στελέχη του συγκυβερνώντος Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) όσο και της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, προβάλλουν ενστάσεις στην καταφυγή στον ΕΜΣ, καθώς όπως κρίνουν αυτό θα συνεπαγόταν επαχθείς όρους και υποχρεώσεις για τη Ρώμη και θα παραβίαζε την ιταλική εθνική κυριαρχία.