Οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη δημιουργία μίας αγοράς ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης (growth-linked bonds), που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή κρίσεων χρέους, σκόνταψαν, επειδή καμία από τις πλουσιότερες χώρες που στήριζαν την κίνηση αυτή δεν θέλει να είναι η πρώτη που θα εκδώσει τέτοιους τίτλους, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ή ρήτρα ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) επιτρέπουν τη διακύμανση των αποπληρωμών (του χρέους μίας χώρας) ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης ή συρρίκνωσης της οικονομίας της. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μία χώρα θα αποπλήρωνε λιγότερο χρέος της, εάν τα έσοδά της είχαν πληγεί από μία ύφεση.
Οι αξιωματούχοι της G20, της ομάδας των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, συμφώνησαν πέρυσι για τη δημιουργία μίας αγοράς τέτοιων ομολόγων. Ζήτησαν τη σύνταξη έκθεσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα ομόλογα αυτά, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση σε φτωχότερες οικονομίες, εάν συρρικνώνονταν σε δύσκολες εποχές, και να αποτρέψουν το είδος των χρεοκοπιών, όπως αυτές του Πουέρτο Ρίκο και της Ουκρανίας που σημειώθηκαν πρόσφατα. Το τεχνικό επιτελείο της G20 ενημερώθηκε νωρίτερα φέτος για τα συμπεράσματα του ΔΝΤ, τα οποία θα μεταφέρει στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες, πριν από τη συνεδρίαση της G20 στις 17-18 Μαρτίου στη Γερμανία.
Στους τεχνοκράτες της G20 ελέχθη ότι τα κύρια εμπόδια για το σχέδιο αυτό αποτελούν η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και το στίγμα που συνδέεται με την έκδοση τέτοιων μέσων, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Τέτοιες μορφές ομολόγων έχουν υπάρξει έως τώρα μόνο σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους, ως ένα μέσο για να πεισθούν οι πιστωτές να αποδεχθούν το «κούρεμα» των ομολόγων τους.
Ένα σχέδιο που αναφέρθηκε από τη G20 πέρυσι προέβλεπε την έκδοση τέτοιων ομολόγων πρώτα από αναπτυγμένες οικονομίες, ώστε να αισθάνονται οι επενδυτές πιο άνετα με αυτά. Ωστόσο, αυτό έχει κολλήσει για την ώρα, επειδή καμία χώρα δεν θέλει να πάρει το ρίσκο και να εκδώσει τα ομόλογα πρώτη, σύμφωνα με τις πηγές.