Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή το πρόσφατο άρθρο-μελέτη του πρώην στελέχους του ΔΝΤ Desmond Lachman, στο οποίο διατυπώνονται έντονες ανησυχίες σχετικά με τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Lachman εξηγεί, βασιζόμενος στα επίσημα στοιχεία, πως τα πλεονάσματα της Γερμανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ πιο σημαντικά πάνω από το αποδεκτό (3-6% του ΑΕΠ), από τα πλεονάσματα της Κίνας (1-3% του ΑΕΠ πάνω από το αποδεκτό), την ίδια στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση είναι ανεπαρκής για να τα απορροφήσει.
Παράλληλα, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ επισημαίνει πως «η προσπάθεια των κρατών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας να μειώσουν τα ελλείμματα τους, δυσκολεύει αρκετά λόγω της διατήρησης μεγάλων πλεονασμάτων από την Γερμανική Οικονομία».
Με αφορμή αυτές τις εκτιμήσεις, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν αν την απασχολούν τα υπερβολικά πλεονάσματα τα οποία προκαλούν αστάθεια στο εσωτερικό της Ένωσης, ενώ συνεχίζει ζητώντας πληροφορίες για τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν να λάβει, στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων για τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Θέμα: Γερμανικά εξωτερικά πλεονάσματα και ΕΕ
Σε πρόσφατο άρθρο του στο American Enterprise Institute, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Desmond Lachman, προειδοποιεί για τα αρνητικά αποτελέσματα που πιθανό να έχουν τα πλεονάσματα της Γερμανικής Οικονομίας στην Παγκόσμια Οικονομία και ειδικότερα στην Ευρώπη. Ο κ. Lachman εξηγεί πως τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι πολύ πιο σημαντικά (3-6% του ΑΕΠ πάνω από το αποδεκτό) από της Κίνας (1-3% του ΑΕΠ πάνω από το αποδεκτό).
Στο άρθρο του, ο πρώην Οικονομολόγος του ΔΝΤ επισημαίνει πως «σε μια περίοδο που η ζήτηση σε παγκόσμια βάση είναι ανεπαρκής, το τεράστιο εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας σημαίνει ότι απορροφά μεγάλο μέρος της ήδη ανεπαρκούς ζήτησης, από τον υπόλοιπο κόσμο».
Επιπλέον, η προσπάθεια των κρατών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας να μειώσουν τα ελλείμματα τους, δυσκολεύει λόγω της διατήρησης μεγάλων πλεονασμάτων από την Γερμανική Οικονομία. Το παραπάνω σύμφωνα με την ανάλυση Lachman, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για υποτίμηση του ευρώ, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας.
Με βάση την παραπάνω ανάλυση, ερωτάται η Επιτροπή:
- Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα υπερβολικά πλεονάσματα, ως παράγοντας αστάθειας στο εσωτερικό της Ένωσης, είναι ζήτημα που απασχολεί την Επιτροπή;
- Ποια μέτρα εξετάζει η Επιτροπή, στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων για τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας;