Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία κατέγραψαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη πτώση του επταμήνου, ενώ ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προσπαθούσε να ανακτήσει τη δυναμική της ακόμα και πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι που έγιναν αυτό το μήνα.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής αρχής της χώρας INSEE, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί την ασθενέστερη επίδοση από τον Μάρτιο και χειρότερη συγκριτικά με την χαμηλότερη εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που προέβλεπε πτώση κατά 0,6%.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στη μείωση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων κατά 3,4% ύστερα από αύξησή τους ένα μήνα νωρίτερα, ενώ οι αγορές ενδυμάτων και πετρελαίου επίσης κινήθηκαν πτωτικά λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε αργά χθες το υπουργείο Απασχόλησης, ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 42.000 τον Οκτώβριο στα 3,58 εκατ. άτομα καθώς αυξήθηκαν οι απολύσεις και έληξαν πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στη Γαλλία ήταν εύθραυστη ακόμα και πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα.
«Είναι πιθανό η κατανάλωση των νοικοκυριών να μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο μετά την καλή επίδοση που είχε καταγραφεί στο τρίτο τρίμηνο, αν και οι εκτεταμένες προωθητικές ενέργειες για τις πωλήσεις σε όλη τη χώρα ίσως βοηθήσουν να μετριαστούν οι πολλαπλαστιακές συνέπειες των επιθέσεων στην κατανάλωση», σχολίασε σε έκθεσή της η Τούλια Μπούκο, οικονομολόγος στην Unicredit.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα, ο τουρισμός στο Παρίσι αρχίζει να ανακάμπτει μετά τη βουτιά που σημειώθηκε στις κρατήσεις των ξενοδοχείων ύστερα από τις επιθέσεις.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο τουριστικός κλάδος, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας, του Νο1 τουριστικού προορισμού στον κόσμο, είναι από τους πλέον ευάλωτους στις οικονομικές συνέπειες των επιθέσεων.