Η Πορτογαλία αποτελεί υποδειγματικό μαθητή στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να βγει νικητής παρά τις μεγάλες περικοπές στις οποίες είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Την ώρα που τα μέτρα λιτότητας αύξησαν την ισχύ ακραίων κομμάτων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία δεν οδήγησαν στην κατάρρευση των Συντηρητικών, σημειώνει η εφημερίδα.
«Είναι αξιοθαύμαστο με πόση ηρεμία και στωικότητα αποδέχθηκαν οι Πορτογάλοι τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Γεργκ Χάινερμαν επικεφαλής της Mercedes-Benz στην Πορτογαλία και πρόεδρος του Γερμανοπορτογαλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Πολλοί ειδικοί αναρωτιούνται γιατί συνέβη αυτό. Ο Πέδρο Ντελγάδο Άλβες, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξήγησε ότι μεταξύ άλλων αυτό οφείλεται στα ισχυρά εργατικά συνδικάτα και τη στενή τους σχέση με τα δύο μικρά κομμουνιστικά κόμματα μέσω των οποίων οι Πορτογάλοι είχαν ένα κανάλι για να διοχετεύσουν την απογοήτευσή τους. Επιπλέον, επισημαίνει η Handelsblatt, οι Πορτογάλοι θεωρούσαν απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις.
«Ο καθένας παρατηρούσε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει», επεσήμανε ο Χανς- Γιόαχιμ Μπέμερ διευθύνων σύμβουλος του Γερμανοπορτογαλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Οι περισσότεροι θεωρούσαν τις μεταρρυθμίσεις […] απαραίτητες και με νόημα», πρόσθεσε.
Ήδη οι προσπάθειες της Πορτογαλίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Από το Μάιο του 2014 η χώρα έχει επιστρέψει στις αγορές, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors βελτίωσε την αξιολόγηση της χώρας. Εξάλλου φέτος η οικονομία της Πορτογαλίας θα καταγράψει ανάπτυξη 1,6%, ποσοστό ανάλογο με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Πρόβλημα για την πορτογαλική οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί η υψηλή ανεργία, αν και μειώθηκε από το 17%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε, στο 12%.
Η πορτογαλική κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τη μετανάστευση των νεαρών επιστημόνων προχωρώντας σε νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενισχύοντας τον βιομηχανικό τομέα, εξηγεί η Handelsblatt. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να συνεχίσει το έργο του εφόσον δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα που να είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία για τέσσερα χρόνια.