Κατά της συζήτησης περί Grexit τάσσεται η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Κλαούντια Μπουχ και δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι η Αθήνα θα καταφέρει την αναστροφή. Τάσσεται ωστόσο κατά ενός «καθαρού» κουρέματος του χρέους και εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί από ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ.
«Η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή. Με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μπήκαν οι βάσεις ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε η κ. Μπουχ στην οικονομική εφημερίδα «Boersen-Zeitung» και προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Σύμφωνα με την Μπουχ κάτι τέτοιο «θα άλλαζε ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης».
Τώρα είναι σημαντικό, τονίζει η κ. Μπουχ, στην Ελλάδα να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει οικονομικά μια προοπτική μέλλοντος. «Άλλες χώρες έδειξαν πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό», επισήμανε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για ένα καθαρό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Μια ύφεση χρέους μεταξύ κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης δεν είναι δυνατή, διότι θα έπληττε την αρχή του «όχι bail-out”», δήλωσε. Αμφιβάλλει δε ότι ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΜΣ είναι ο σωστός δρόμος για να βοηθηθεί η Αθήνα. «Ο ΕΜΣ αποτελεί μέρος μιας νέας θεσμικής τάξης, η οποία βοηθά έναντι αυστηρών όρων κράτη-μέλη σε μια οξεία κρίση. Στην ουσία, όμως, η Ελλάδα είναι ήδη εδώ και χρόνια σε κρίση και εξαρτάται από δημόσια βοήθεια», ανέφερε η κ. Μπουχ και προσέθεσε ότι το εάν η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ πρέπει στη Γερμανία να το κρίνει η Βουλή. «Στο τέλος πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση», δήλωσε, αναφερόμενη σε πιθανές συνέπειες, εάν τελικά συμβεί το Grexit.