Η παγκόσμια ζήτηση για τις τρεις βασικές πηγές ενέργειας –πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας- θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency-IEA).
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol, ανέφερε ότι είναι η αρχή του τέλους της «εποχής της φαινομενικά ανεξέλεγκτης ανάπτυξης» της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα. Η έκθεση για τις Προοπτικές της Ενέργειας Παγκοσμίως, που αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του ερχόμενου Οκτωβρίου, θα προβλέπει μία επερχόμενη ιστορική καμπή.
«Βασισμένο μόνο στις σημερινές πολιτικές προτεραιότητες των κυβερνήσεων παγκοσμίως – ακόμη και χωρίς νέες πολιτικές για το κλίμα – η ζήτηση για κάθε ένα από τα τρία βασικά ορυκτά καύσιμα αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη δεκαετία» σημείωσε ο Birol και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που διαφαίνεται μία κορύφωση στη ζήτηση – αρκετά νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι».
Η νέα εποχή της καθαρής ενέργειας
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κορύφωση στη ζήτηση των ορυκτών καυσίμων σημαίνει παράλληλα και αύξηση στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Η εξέλιξη των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, θα καλωσορίσει μία εποχή ενεργειακά πιο αποδοτική. Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει ήδη εφαρμόσει δομικές αλλαγές, με τους ηγέτες της χώρας να διοχετεύουν περισσότερους πόρους στην ανανεώσιμη και πυρηνική ενέργεια, που σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομίας, φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για άνθρακα από τον μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως, σύμφωνα με τον IEA.
Ο F. Birol υποστηρίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν συνεχώς το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τη ζήτηση επηρεάζει επίσης τόσο η άνοδος των αντλιών θερμότητας όσο και η επιταχυνόμενη απομάκρυνση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον IEA, οι προβλεπόμενες μειώσεις στη ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα δεν αρκούν για να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να νομοθετήσουν περισσότερες παρεμβάσεις στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής. Την ίδια ώρα, την περασμένη Τρίτη, το αργό Brent (Brent Crude) σκαρφάλωσε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα 10 μηνών.