Με την επιδημία του κορoνοϊού να εξαπλώνεται ταχύτατα τρομάζοντας τις αγορές και να ρίχνει τη σκιά μιας νέας ύφεσης, η Ευρώπη ετοιμάζεται να απαντήσει συντονισμένα στην απειλή που συνιστά ο νέος ιός στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου αναμένεται να συζητηθούν συντονισμένες δράσεις θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη για την άμεση λήψη στοχευμένων μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
«Απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε χθες από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που στην Αθήνα οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας κα Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωναν το πρώτο πακέτο μέτρο στήριξης και έμμεσης ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την επέλαση του κορoνοϊού.
Στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι πιθανόν να ανακοινωθεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας το οποίο όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ θα αποτελεί ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης συντονισμένο και μαζικό» .
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη όπου η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της καθώς αγορές περιμένουν το σχέδιό της για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την έξαρση του κορoνοϊού.
Οι αγορές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επιτοκιακή μείωση κατά δέκα μονάδες βάσης. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, καθώς ήδη το βασικό επιτόκιο είναι στο μηδέν και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα.
Δραστικές λύσεις, ακόμη και να μοιράσουν απευθείας χρήμα, αλλά και στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με ταυτόχρονες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές ζητεί από τις κυβερνήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αντιμετωπισθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία του κορoνοϊού.
Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού στα έσοδα του προϋπολογισμού και στους συμπεφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βερολίνο ότι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».
Με αυτή τη δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα στις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) που είχε προαναγγείλει για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους, προεξοφλώντας αλλαγή σκηνικού στην οικονομία.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δεύτερου πακέτου μέτρων, δημοσιονομικού και όχι μόνο χαρακτήρα.
Οι συνθήκες στην αγορά το επιβάλλουν (εικόνα δυσκολιών μεταφέρει ο Μάρτιος) και οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει πληγεί σημαντικά από τις παρενέργειες του ιού κι έχουν χάσει τουλάχιστον το 25% του τζίρου τους. Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο ξεκινά ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι επιδράσεις από τη νόσο, με σημαντικό κομμάτι να αφορά τα φορολογικά έσοδα.
Παράλληλα θα υπάρξει αναστολή των φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία και όχι μόνο για αυτές που έχουν διακόψει υποχρεωτικά σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει κρατική μέριμνα με τη μορφή επιδότησης των μισθών για τους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας επιχείρησης.
Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων θα είναι σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού, θα κλειδώσουν τις επόμενες μέρες, θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.