Την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει ξανά για τρίτη φορά φέτος στις αγορές με ένα νέο επταετές ομόλογο, οι θεσμοί αφήνουν το περιθώριο στην κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική της αρκεί να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.
Αυτή άλλωστε θα είναι και η λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στον κύκλο επαφών που έχει ανοίξει η κυβέρνηση και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές το Σεπτέμβριο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.
Τις κυβερνητικές προτεραιότητες παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος μετά την επικοινωνία έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι περιμένει τον υπουργό να παρουσιάσει τα σχέδια του στο Eurogroup στο Ελσίνσι στις 13 Σεπτεμβρίου.
Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν ενώ σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο. Πάντως σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στο Λαγονήσι για το συνέδριο του Economist και αναμένεται να στείλουν τα μηνύματά τους στην νέα κυβέρνηση.
Το Μαξίμου επιδιώκει την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και στο πλαίσιο αυτό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνει στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών θα έχει έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα ενώ στόχος είναι να ψηφιστεί στην Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο εκτός από τις φοροελαφρύνσεις που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος θα περιλαμβάνει φιλοαναπτυξιακές διατάξεις με δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο, όπως αλλαγές στο θεσμό της Golden Visa αλλά και στο καθεστώς Leasing αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα σταλεί το ταχύτερο δυνατό στους εκπροσώπους των θεσμών με τους οποίους συνεχίζονται οι επαφές εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την κατάθεση του στη Βουλή.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, η τρίτη κοινοπρακτική έκδοση φέτος και η πρώτη που θα διενεργηθεί μετά τις εκλογές. Κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι πως εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει πιθανότατα σήμερα το πρωί και μεγάλο στοίχημα είναι καταρχάς η ποιότητα του χαρτοφυλακίου – δηλαδή η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών – και δευτερευόντως του όσο το δυνατόν χαμηλότερου επιτοκίου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενες χθες στην επικείμενη έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου εκτιμούσαν πως το νούμερο ένα ζητούμενο πρέπει να είναι η ποιότητα της έκδοσης καθώς κεντρική επιδίωξη είναι η συνομιλία με τις αγορές να έχει διάρκεια. Στόχος είναι εκτιμούσαν να μπορούν να βγαίνουν όλοι οι παίκτες της οικονομίας, δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις, τακτικά, με συστηματικό τρόπο και με ασφάλεια στις αγορές. Η έκδοση του νέου ομολόγου διενεργείται σε συνθήκες ιστορικά χαμηλών επιτοκίων για την ελληνική αγορά, στη σκιά της τάσης που κυριαρχεί στην ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,35%, ενώ του 5ετούς στο 1,25%.
Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν της επικείμενης έκδοσης, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για μια ακόμη ομολογιακή έκδοση στις αρχές του φθινοπώρου πριν κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το νέο προϋπολογισμό.