Επάρκεια, ποικιλία και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από την έρευνα στην Πασχαλινή αγορά.
Σε ό,τι αφορά το κόστος για το Πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου θα είναι αυξημένο κατά 1,4 – 3% σε σχέση με πέρυσι.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα είδη που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση κατά την εορταστική περίοδο, σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και σε συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) για ένα τυπικό καλάθι αγορών.
Προέκυψε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι).
Στην αγορά μέχρι και χθες Μεγάλη Τρίτη δεν είχαν παρουσιαστεί κατσίκια εισαγωγής, ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενων αρνιών, σε επίπεδο μέσου όρου, επίσης δεν είναι σημαντική. Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 61,74 Euro (από 40,31 Euro έως 95,90 Euro), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 64,10 Euro (από 42,31 Euro έως 95,90 Euro).
Σε σχέση με τις τιμές κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παρουσιάζεται μία μικρή αύξηση της τάξης του 1,40 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 3,05 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι.
Από την έρευνα προέκυψαν σημαντικές ανατιμήσεις στις πατάτες (54%), τις ντομάτες (35%), τα αυγά (21%) και το αλεύρι (16%) ενώ μειώσεις 22 % καταγράφονται στα τσουρέκια, 8 – 17 % % στα αναψυκτικά.
Σε περιφερειακό επίπεδο οι χαμηλότερες τιμές για το πασχαλινό τραπέζι καταγράφονται στη Λάρισα και οι υψηλότερες στη Χίο, ωστόσο οι διαφορές είναι μικρές.