Διπλωματική ανάκαμψη χάρη και στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, λέγοντας πως «σε μια Ευρώπη ταραγμένη βλέπουμε δύο κράτη -το ένα, το μεγάλο, την Ελλάδα που είναι μέλος όλων των διεθνών οργανισμών να έρχεται σε μια συμφωνία με ένα μικρό ασταθές κράτος και να συνεννοούνται σε ένα πεδίο με ειρηνικά διπλωματικά μέσα και είναι μεγάλης σημασίας γεγονός αυτό».
«Έχουμε την εμπειρία πώς λειτούργησε ευεργετικά για την οικονομία και για τις σχέσεις των λαών, πέρα από τις κρατικές αντιπαλότητες, η ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Έγινε μεγάλη οικονομική διείσδυση οικονομικών επιχειρήσεων στη βόρεια γείτονα, μεγάλα ρεύματα τουριστικά βορειομακεδόνες λατρεύουν τις παραλίες της Μακεδονίας -της Χαλκιδικής, της Πιερίας- και τώρα που έχουμε ένα πολύ πιο σταθερό πλαίσιο σχέσεων, με αμοιβαίες αναγνωρίσεις και υποχωρήσεις, αυτό πολύ περισσότερο θα βοηθήσει και ενεργειακούς δρόμους και εμπορικούς δρόμους και ανταλλαγές, μετακινήσεις εύκολες», επισήμανε. Σε σχέση με την αντίθεση μέρους της ελληνικής κοινωνίας στη συμφωνία παρατήρησε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι φιλειρηνική, ξέρει να περιμένει και ξέρει να δίνει τον χρόνο που χρειάζεται σε αυτές τις μεγάλες ιστορικές κινήσεις».
Για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε σχέση με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές- μιλώντας πριν την ανακοίνωση της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, στην οποία προχώρησε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών– ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως «φτιάχνεται ένα κλίμα υπέρ της Ελλάδας, κρίνει και το διεθνές περιβάλλον ότι η χώρα αρχίζει και βρίσκει τη σταθερότητά της και την αυτοπεποίθησή της». Εκτίμησε δε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων πως η έξοδος στις αγορές «θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».
Σε ό,τι αφορά την ανησυχία που εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε: «Η δουλειά της αντιπολίτευσης, σε έναν βαθμό, είναι να περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα και να υπόσχεται ότι η ίδια θα φέρει το φως και την αναγέννηση και την ανατροπή των πάντων, ότι με κάποιους μαγικούς τρόπους μόλις αλλάξει η κυβέρνηση, θα αλλάξει το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξουν οι δομές της οικονομίας».
«Οι εικόνες που δίνει ο κ. Μητσοτάκης, είναι για να μηδενίσει όλη τη δουλειά που έχει γίνει αυτή την τετραετία, τη μεγάλη επιτυχία της εξόδου από το μνημόνιο, τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί σε πολλούς τομείς με μεταρρυθμίσεις και εξορθολογισμό και της διοίκησης και των δομών που αφορούν παραγωγή, επιχειρήσεις, επαγγελματίες».
Σχετικά με τα προωθούμενα μέτρα ανακούφισης κοινωνικών δυνάμεων που επλήγησαν περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια και κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως πρόκειται για παροχές προεκλογικού χαρακτήρα, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Είναι πολιτικές πρακτικές και μέτρα, τα οποία αφενός έχουν έναν χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης και ελάφρυνσης από βάρη μεγάλων κοινωνικών τάξεων που υπέφεραν -και εν πολλοίς άδικα- κατά τη διάρκεια της κρίσης και αφετέρου είναι μέτρα και πρακτικές, τα οποία προσπαθούν να αναθερμάνουν την οικονομία και να φτιάξουν πολύ καλύτερες και αντικειμενικές υλικές συνθήκες και καλύτερη ψυχολογία».
Σχετικά με τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έφερε η αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σημείωσε: «Μπορεί να λένε ότι με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ δεν έχεις έναν κομματικό σχηματισμό που να εξασφαλίζει a priori την πλειοψηφία, αλλά είναι πολύ συμπαγής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει πολύ αμιγή πολιτικά χαρακτηριστικά – αριστερά, προοδευτικά με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία- και νομίζω ότι έχει τις προϋποθέσεις το αμέσως προσεχές διάστημα να δουλέψει με ταχύτητα και πολύ καλά εστιασμένη».