Ξεκίνησε η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Η αρχή έγινε από την περιοχή του Ν. Βουτζά και χρειάστηκαν πάνω από 8 μήνες για να αλλάξει η τιμή ζώνης.
Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία η αντικειμενική τιμή στην συγκεκριμένη περιοχή μειώθηκε κατά 12,2%. Από 2.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2015 μετά την οριζόντια μείωση των τιμών που είχε γίνει, έπεσε στις 1.800 ευρώ ανά τ.μ.. Μάλιστα, η τιμή αυτή ισχύει από 8 Ιουνίου 2016 και με βάση αυτή υπολογίστηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα της περιοχής.
Ωστόσο για να αλλάξει η αντικειμενική αξία στο Ν. Βουτζά, δηλαδή μόνο σε μια περιοχή της Ελλάδας το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε πάνω από 8 μήνες αφού η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε παράνομος ο τρόπος υπολογισμού και επιβολής του ΕΝΦΙΑ στη συγκεκριμένη περιοχή είχε εκδοθεί το Νοέμβριο του 2016. Με την ίδια απόφαση το Ανώτατο δικαστήριο απαιτούσε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και σε άλλες τρεις περιοχές της χώρας: το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τους Δελφούς. Την ίδια στιγμή η αναπροσαρμογή των τιμών σε αυτούς τους δήμους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Η πολύμηνη καθυστέρηση στην μείωση της τιμής ζώνης για μια μόνο περιοχή καταδεικνύει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ειδικές επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το έργο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα στα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στην αγορά.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018. Έργο που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι αδύνατο και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή λίγο πριν την εκπνοή του έτους να αποφασιστεί να γίνει μια επικαιροποίηση των τιμών ζώνης των ακινήτων.
Η κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος των αντικειμενικών αξιών από ένα άλλο σύστημα που θα παρακολουθεί τις αγορές της αγοράς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Τρία είναι τα βασικά προβλήματα που καθιστούν το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο:
- Ο περιορισμένος αριθμός συναλλαγών ακινήτων. Ελάχιστες είναι οι μεταβιβάσεις που γίνονται στην αγορά με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να μην μπορεί να διαμορφώσει μια εικόνα για το που κινούνται οι τιμές.
- Οι αξίες που πωλούνται τα ακίνητα, οι οποίες αναγράφονται στα συμβόλαια είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ χαμηλές σχεδόν εξευτελιστικές καθώς πολλοί ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία «σκοτώνουν» τα ακίνητα τους.
- Δεν υπάρχουν αξιόπιστες βάσεις δεδομένων για τις αξίες των ακινήτων πέραν αυτής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παπανάτσιου: Δικαιότερος ο ΕΝΦΙΑ το 2018 με τις νέες αντικειμενικές αξίες
Πάντως η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου δήλωσε χθες ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές αξίες, οπότε και θα εφαρμοστεί δικαιότερο καθεστώς υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2017 στην περιοχή του Νέου Βουτζά Αττικής, που η επιτροπή έδωσε το αποτέλεσμά της, ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με χαμηλότερη τιμή αντικειμενικής αξίας.