«Κύμα» μεγάλων επενδύσεων αναμένει η κυβέρνηση στη χώρα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
«Οι ανάγκες για επενδύσεις στη χώρα είναι τεράστιες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, και η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται όλες τις πηγές χρηματοδότησης, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το EFSI, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς», σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Πρώτα σημάδια επενδυτικής άνοιξης και νέων μεγάλων έργων με αξιοσημείωτη εισροή κεφαλαίων, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελληνική οικονομία. Πολλά εκατομμύρια εισρέουν ήδη για μεγάλες επενδύσεις, που αφορούν μάλιστα έργα που φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο από φέτος και για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Στην κυβέρνηση περιμένουν πολλά από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους ωστόσο γίνεται άνοιγμα και προς την Ανατολή. Αυτή τη στιγμή ο ενδιαφερόμενος για επενδύσεις είναι η Κίνα,κάτι που εκτιμούν ότι θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα στοιχεία από μελέτη της Pricewaterhouse Coopers εντοπίζουν πάντως σημαντικό κενό στις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς λόγω της κρίσης περιορίστηκαν στο 1,1% του ΑΕΠ το 2016, από 3,7% το 2006.
Η πτώση των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών, σωρευτικά στο διάστημα αυτό, διαμορφώνεται στα 62 δισ. ευρώ και είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και συνολικά στην πορεία της οικονομίας, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που επικαλείται η μελέτη, για κάθε ευρώ που δαπανάται σε υποδομές, το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον κατά 0,8 ευρώ.
Επενδύσεις που «τρέχουν» στην Ελλάδα
Το Ελληνικό
Ένα έργο που θέλει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο στο σχεδιασμό της Αθήνας, έναν πόλο που εκμεταλλευόμενος το μοναδικό παραλιακό μέτωπο περίπου 3,5 χλμ. θα επαναπροσδιορίσει την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η συνδυασμένη ανάπτυξη των ακινήτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά Αττικής και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά Αττικής, τα οποία συγκροτούν από κοινού το Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού − Αγίου Κοσμά.
Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η συνολική επένδυση θα επιφέρει μια συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 11,5 δισ. ευρώ στη χρονική τη διάρκεια κατασκευής του έργου, ενώ ανά έτος λειτουργίας ενισχύει το ΑΕΠ κατά 1,33 δισ. ευρώ.
Στρατηγική επένδυση στη Φθιώτιδα
Μια μεγάλη επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας προχωράει στη Φθιώτιδα.
Με την υπογραφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) «Atalanti Hills» σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, στην περιοχή «Έξαρχος» του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδας.
Πρόκειται για επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που κατά τη διάρκεια κατασκευής των εγκαταστάσεων και λειτουργίας της μονάδας θα δημιουργήσει πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας.
Tο πλάνο της επένδυσης περιλαμβάνει την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (Nότος, Zέφυρος, Bορράς) συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Το θέρετρο βάζει τη Φθιώτιδα στον τουριστικό χάρτη, θα διαθέτει spa, πολιτιστικό χωριό, βοτανικό λόφο, αθλητικές εγκαταστάσεις, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.
O Nότος θα διαθέτει 1.300 κατοικίες και θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με την Kωπαΐδα. O Zέφυρος είναι το κεντρικό τμήμα του project, όπου θα αναπτυχθούν 955 κατοικίες που θα βρίσκονται σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ, ενώ στον Bορρά θα υπάρχουν 1.321 κατοικίες και θα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες. Θα διαθέτει δε, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και γήπεδα.
Αστέρας Βουλιαγμένης
Οι εργασίες ανακατασκευής του Αστέρα Βουλιαγμένης έχουν στόχο την Άνοιξη του 2018. Το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα ανήκει πλέον στο αραβο-τουρκικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα AGC Equity Partners.
Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης, η συνολική αξία του project, συμπεριλαμβανομένων του τιμήματος για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τους νέους επενδυτές, των δαπανών για την εκ νέου ανάπτυξη του έργου και της αναχρηματοδότησης υφιστάμενου δανεισμού, αναμένεται να υπερβεί τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Εισροή νέων επενδύσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται φέτος ή ανακοινώθηκαν και θα ολοκληρωθούν άμεσα φέτος ή τα επόμενα χρόνια οι εξής μεγάλες επενδύσεις:
-Προχωρά η Fraport στην Ελλάδα μετά τη μεγάλη επένδυση για τα αεροδρόμια, ενώ σύμβαση 30 ετών υπέγραψαν φέτος για 14 ελληνικά αεροδρόμια η Fraport Greece και η θυγατρική της Dufry «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών». Η σύμβαση προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών εμπορικών χώρων από 5.000 τ.μ. σε περισσότερα από 12.000 τ.μ.
– Από το 2015 είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται φέτος η επένδυση της Nestle στα εργοστάσια παγωτού και καφέ που διατηρεί στη χώρα μας. Η ελβετική εταιρεία έδωσε 3 εκατ. ευρώ το 2015 και θα δαπανήσει 16,5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017 για να ολοκληρώσει την επένδυση.
– Η Carlsberg πραγματοποιεί ένα πενταετές πλάνο επενδύσεων ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ από το 2015 μέχρι το 2019 για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Το νέο σχήμα με την επωνυμία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» θα έχει ισχυρή μετοχική σύνθεση όπου ο όμιλος Carlsberg θα συμμετέχει με ποσοστό 51%.
– Η Παπαστράτος Philip Morris International ανακοίνωσε ότι προχωράει φέτος σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ στη χώρα μας δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας για την μονάδα παραγωγής του νέου προϊόντος IQOS στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
– Η σουηδική Sobi προχωράει σε επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρεία βιοτεχνολογίας με σημαντικό έργο στη πρωτεϊνική βιοχημεία και την ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών παραγόντων. Δέσμευση της Sobi είναι μέσω καινοτόμων θεραπειών να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους. Η εταιρεία διαθέτει παρουσία σε 24 χώρες, παρέχοντας θεραπείες σε ασθενείς σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.
– Ο διεθνής γαλλικός όμιλος ξενοδοχείων Accor Hotels Group ανακοίνωσε για φέτος την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα με την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία polis H.M.S.A. για την ανάπτυξη του πρώτο ξενοδοχείου Ibis Styles στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για μία διεθνή αλυσίδα 367 μη τυποποιημένων ξενοδοχείων γνωστά για το ξεχωριστό design τους.
– Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κοινοπραξία της Deutsche InvestEquity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (Ιβαν Σαββίδης) και Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA). Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από την προσφορά των 231.926 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ ευρώ την επόμενη επταετία αλλά και αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις. Σημειώνεται επίσης ότι ο παραχωρησιούχος καλείται να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000 TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.
– Η διεθνής αλυσίδα Wyndham Hotel Group ανακοίνωσε φέτος πως αναλαμβάνει τη διαχείριση του ξενοδοχείου Poseidon Resort στο Λουτράκι και θα λειτουργεί υπό δύο διαφορετικά σχήματα, Wyndham και Ramada ενώ η τελευταία συμφωνία της εταιρείας αφορά δυο ξενοδοχεία στην Αττική το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso στη Βραβρώνα και το Aquamarina στο Μάτι. Η επένδυση προγραμματίζεται αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σεζόν και τα ξενοδοχεία θα δέχονται κρατήσεις από τις αρχές του 2018.
– Ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2017 η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (20 εκατ ευρώ) έκανε η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Trastor ΑΕΕΑΠ και τα κεφάλαια θα διατεθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων
-Υπεγράφη συμφωνία για την είσοδο της αμερικανικής Varde Partners με 61,3 εκατ ευρώ για την απόκτηση του 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Lamda Malls ΑΕ η οποία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών Lamda Δομή ΑΕ και Πυλαία ΑΕ και στις οποίες ανήκουν, αντίστοιχα, τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos.
-Τέλος ανακοινώθηκε φέτος η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα από την CVC Capital Partners, με έδρα το Λουξεμβούργο, για 80 εκατ. ευρώ. Η Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς ιδιώτες μέσω του νοσοκομείου Metropolitan.