Έχει διαφανεί μία σαφής ρεαλιστική προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σε εκδήλωση μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
«Όμως, αυτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απαιτήσει συμβιβασμούς αν και στόχος της κυβέρνησης είναι, όσο το δυνατόν, αυτοί οι συμβιβασμοί να είναι πιο ανώδυνοι. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και να είμαστε ειλικρινείς με τον Ελληνικό λαό για να βγούμε γρήγορα από αυτό το ζουρλομανδύα. Στην βιασύνη και την πίεση υπήρχαν και νομοθετήματα που δεν ήταν σωστά, αλλά τώρα πρέπει με ειλικρίνεια να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να σχεδιάσουμε το δρόμο προς την ανάπτυξη και όχι να γίνονται συνεχώς συζητήσεις περί άμεσων εκλογών» είπε.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη τη σημασία προώθησης του μηχανισμού των ΣΔΙΤ και υπογράμμισε ότι «αν δεν αλλάξει η κουλτούρα μας δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την ανάπτυξη» ενώ ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο της για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας.
Ο Γιάννης Βρώσης βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές επιβάλλεται να συνεχιστούν και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η φτωχή Ελλάδα επιμένει ότι οι αλλαγές που έχει κάνει αρκούν και αυτό αφορά στο συνταξιοδοτικό. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να προσαρμόσουν το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο στις ανάγκες της κοινωνίας ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει και η Πολιτεία να υιοθετήσει λύσεις που εφαρμόζονται επιτυχημένα σε άλλες χώρες, όπως η ασφάλιση των κατοικιών και να τηρεί τους κανόνες όπως το να μην επιτρέπεται να κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα.
Επίσης υπογράμμισε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος ενισχύει τη θέση του ως του μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή της χώρας καθώς οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε 13 δισ. ευρώ το 2015 από 12 δισ. ευρώ το 2014 «ενώ τα νούμερα που εκφράζουν την πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της, υπό την προϋπόθεση ότι το γενικότερο κλίμα όχι μόνο θα μείνει σταθερό αλλά θα βελτιωθεί. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία τα ασφάλιστρα αναμένεται να φτάσουν το 2016 τα 3,9 δισ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το 2015 κατά περίπου 4%».