Δύο υπουργεία, το Εξωτερικών και το Οικονομίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πεδίο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Πρώτο βήμα στον δρόμο αυτής της συνέργειας ήταν η σημερινή ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, για τα εργαλεία ενίσχυσης των επενδύσεων, από τους γενικούς γραμματείς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ και Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργο Τσίπρα και Λόη Λαμπριανίδη, αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με θέμα «το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα: Νέος αναπτυξιακός νόμος & επενδυτικά κίνητρα», τα στελέχη της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες, τα εργαλεία, τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας για να προσελκύσει επενδύσεις, με στόχο τη διάχυση της πληροφόρησης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους υποψήφιους επενδυτές, για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, ανοίγοντας με την ομιλία του την εκδήλωση, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των εργαλείων οικονομικής διπλωματίας που διαθέτει η χώρα και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνέργεια μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας. «Είναι μια δράση που προέκυψε από τη συνέργεια της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ με τη γενική γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βούλησή του για την ανάπτυξη και άλλων ενεργειών και δράσεων των δύο υπουργείων, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της εξωστρέφειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα αντίστοιχου περιεχομένου εκδήλωση, που θα απευθύνεται προς τις ξένες διπλωματικές αποστολές και τους εμπορικούς ακολούθους στη χώρα μας.
Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στις δυνατότητες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρας μας σημειώνοντας πως «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν σημαντικές».
Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης, σε αναλυτική του εισήγηση, σκιαγράφησε τα βασικά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων, κινούμενος σε τέσσερις άξονες, προκειμένου να αποτελέσουν οι ελληνικές πρεσβείες πόλο προσέλκυσης και ενημέρωσης για το επενδυτικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Απευθυνόμενος προς τα στελέχη της οικονομικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, είπε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά, για να προωθήσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει».
Ειδικότερα, ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τα κέντρα παροχής ενδο-ομιλικών υπηρεσιών (business centers), τη νομοθεσία για τις άδειες διαμονής σχετιζόμενες με επενδυτική δραστηριότητα και τις στρατηγικές επενδύσεις (Fast Track).
Αναλύοντας τις βασικές πτυχές του νέου αναπτυξιακού νόμου, τόνισε πως κύριοι στόχοι του είναι η επενδυτική επανεκίννηση και η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. «Αυτό που θέλουμε, είναι να βοηθήσουμε να υπάρξει ανάπτυξη η οποία θα φέρνει απασχόληση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό», επισήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «θέλουμε να πετύχουμε μια καλύτερη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας».
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις προσφοράς ενδο-ομιλικών υπηρεσιών, είπε ότι υπάρχει ένα φιλικό και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. «Θέλουμε να δώσουμε μια ευελιξία ως προς τη μορφή εγκατάστασής τους στη χώρα μας» ανέφερε και υπογράμμισε πως η Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού λειτουργεί ως «οne stop shop».
Για την άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, παρατήρησε ότι δίνεται για επενδυτική δραστηριότητα πάνω από 250.000 ευρώ.
Τέλος, για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη διαδικασία «fast track» προανήγγειλε αναθεώρηση του υπάρχοντος νόμου, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός και ελκυστικός για τους επενδυτές. Διευκρίνισε πως τα κίνητρα του νόμου πρέπει να είναι κατεξοχήν ρυθμιστικά.
Παρέμβαση για το θέμα της χορήγησης αδειών διαμονής για επενδυτική δράση και ιδιοκτησία ακινήτων πραγματοποίησε ο ειδικός συνεργάτης υπουργού του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάρκος Παπακωνσταντής.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί ζητημάτων οικονομικής διπλωματίας.