Το «πράσινο φως» για την ταχεία ενεργοποίηση του επενδυτικού «Σχεδίου Γιούνκερ», αλλά και την προώθηση δράσεων που θα θέτουν στο επίκεντρο την ενίσχυση της Βιομηχανίας έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Και οι δύο εισηγήσεις που εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, εντάσσονται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση των επενδύσεων.
Σχέδιο Γιούνκερ
Ειδικότερα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη για την ταχεία ενεργοποίηση του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη» (Investment Plan for Europe/IPE ή Σχέδιο Γιούνκερ), στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, έχουν ήδη προεπιλεγεί 42 επενδυτικά σχέδια εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ για την υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς έγκριση. Οι προτάσεις αφορούν έργα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων.
Οι προτάσεις αυτές:
- Διαθέτουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας
- Ανταποκρίνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)
- Εναρμονίζονται με τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που επιδιώκει στροφή προς έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα οποία δημιουργούν ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Νέες μαρίνες – αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων
Η υποβολή, αξιολόγηση και προώθηση επενδυτικών σχεδίων είναι μια διαδικασία ανοικτή και συνεχής. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί βαρύτητα, στο αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο στην ανάπτυξη ενός δικτύου από νέες μαρίνες, σε συνδυασμό με έργα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης υφισταμένων, όσο και στον εντοπισμό και την ομαδοποίηση δημοσίων κτιρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατικής, ενεργειακής, λειτουργικής, αισθητικής).
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες αλλά και να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Παράλληλα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβουν τη μελέτη τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας όσο και των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης κάθε επενδυτικής πρότασης.
Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ήδη κατατεθεί, στο πλαίσιο του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη», αρκετές μεμονωμένες προτάσεις αμιγώς ιδιωτικών επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης.
Ενίσχυση Βιομηχανίας
Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε, επίσης, την εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για τη Βιομηχανία Θεοδώρας Τζάκρη, για τη δέσμη δράσεων με στόχο την ενίσχυση της Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου Αναπτυξιακού Σχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εργασίες του συντονιστικού οργάνου «Φόρουμ Βιομηχανίας».
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση διακυβερνητικής Επιτροπής για την εξειδίκευση των προτάσεων και την προετοιμασία νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν:
- Τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας
- Τη βιομηχανία και την καινοτομία
- Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Την εξοικονόμηση ενέργειας
- Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
- Το επιχειρηματικό περιβάλλον