Η ελληνική οικονομία δείχνει να έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και να έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, κάνοντας λόγο για αισιόδοξο ξεκίνημα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις το 2016.
«Η διαφαινόμενη ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και η σχετική σταθερότητα που καταδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αποτελούν ένα αισιόδοξο ξεκίνημα για το 2016, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργούν εφησυχασμό, καθώς σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θέτουν την οικονομία σε λεπτή ισορροπία, βρίσκονται ακόμα μπροστά», τονίζει συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται, κυρίως, με το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια, όπως, επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά», προσθέτει.
Στο σχετικό σημείωμα ο ΣΕΒ επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2015 για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε επίπεδο πάνω από τις 50 μονάδες, εξέλιξη που υποδηλώνει βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς, όμως, ταυτόχρονη βελτίωση των νέων παραγγελιών, οι οποίες συνεχίζουν να υποχωρούν, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Επίσης, την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής τους προηγούμενους μήνες, τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών για την απασχόληση τόσο στη μεταποίηση όσο και το λιανικό εμπόριο, την αύξηση 2,7% στους μισθούς στο σύνολο της οικονομίας το Γ’ 3μηνο του 2015 (4,7% σε σταθερές τιμές, η μεγαλύτερη από το Γ’ 3μηνο του 2014). Στον αντίποδα, οι εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2015 υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 2,5% τον Οκτώβριο, ενώ ανησυχητική είναι η πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (+1.453 εκατ. ευρώ Νοέμβριο του 2015), οι οποίες από τις αρχές του 2015 εκτοξεύτηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ.