Αισιόδοξος ότι το 2016 θα είναι καλύτερο από το 2015, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος μετέφερε, επίσης, εικόνα έντονου ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε τομείς όπου η χώρα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα, για την υλοποίηση των οποίων, ωστόσο, απαιτείται η εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τομείς, όπως ο τουρισμός, τα logistics, τα ακίνητα, των οποίων οι τιμές έχουν πέσει σε ελκυστικά επίπεδα κ.α., ενώ περιέγραψε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, επισημαίνοντας τη γεωγραφική θέση, το στελεχιακό δυναμικό, τις βασικές υποδομές και τη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ευνοϊκή συγκυρία του φθηνού χρήματος, διεθνώς, το οποίο, όμως, σημείωσε, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έλθει στην Ελλάδα, καθώς ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι σκληρός. Απαιτείται, όπως είπε, σοβαρότητα, αξιοπιστία και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, καθώς και παρεμβάσεις σε τομείς, όπως η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό περιβάλλον και περιορισμός της υπεροφορολόγησης.
«Πρώτα δημιουργείται το κλίμα και μετά έρχονται οι επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορεί, παρά να προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτή τη στιγμή, είμαστε, ενόψει μεταστροφής του κλίματος. Υπάρχουν πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά δεν το έχουν ακόμα αποφασίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Για το πολιτικό περιβάλλον, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι το 80 % του πολιτικού κόσμου αποδέχεται πως το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι και από τις επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο αντιπρόεδρος Γ. Κατάινεν, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί κ.α. προκύπτει ότι κανείς δεν είναι υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, αλλά και ότι η αλληλεγγύη δεν δίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Τα οποία συνίστανται στο να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα που δεν θα δανείζεται, για να ξοδεύει. Και για τα δύο επίμαχα ζητήματα που επίκεινται, το φορολογικό των αγροτών και το ασφαλιστικό, είπε ότι οι αγρότες πρέπει να υποστηριχθούν, αλλά δεν μπορεί να μένει αφορολόγητη μια ολόκληρη τάξη, τη στιγμή που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα χωράφια είναι γεμάτα Μερσεντές» και ότι τυχόν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Ενώ για το ενδεχόμενο να μην περάσουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ότι η χώρα δεν αντέχει πολιτική αναταραχή.
Σε ερώτηση για τις διαφορετικές απόψεις κυβερνητικών στελεχών σε ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι υπάρχουν επενδυτές που τις αντιμετωπίζουν ως «εφήμερες παλινδρομήσεις», σε άλλες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να έχουν επίπτωση στο τίμημα. «Υπάρχουν διαφορετικές κουβέντες, αλλά πράξεις προς μία κατεύθυνση και αυτό έχει σημασία» τόνισε ο κ. Φέσσας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς επιβιώνουν επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΛΑΡΚΟ. Εκτίμησε ότι η διαχείριση των δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων θα γίνει ανά περίπτωση, με συμμετοχή των μετόχων και επενδυτών στην επίλυση του προβλήματος, ενώ για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται μαζική διαχείριση.
Τέλος, για τα capital controls, τόνισε ότι έπληξαν όλες τις επιχειρήσεις, αλλά, κυρίως, τις μικρομεσαίες και πρότεινε να αρθούν για τις επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθούν, αλλά να καταγράφονται οι συναλλαγές και να παραμείνουν για τους ιδιώτες στην κατεύθυνση που ισχύει, διεθνώς, για περιορισμό της χρήσης μετρητών, ώστε να περιορίζεται και η φοροδιαφυγή.