Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές για τα 13 προαπαιτούμενα με τα οποία θα «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Λευκός καπνός βγήκε από τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης, ώστε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
Συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια
Σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, η συμφωνία προβλέπει στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ και έως 150 εργαζόμενους. Η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς επιχειρηματικών δανείων μέσω εταιρειών διαχείρισης.
Επίσης, θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα χωριστεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Εξαιρέσεις
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό), καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.
Αποκρατικοποιήσεις
«Έχουμε μια στρατηγική έκθεση που σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε νόμο. Δηλαδή οι βασικές αιχμές, ποια περιουσιακά στοιχεία θα είναι μέσα, η διοικητική μορφή, πώς θα γίνει το κομμάτι των επενδύσεων» εξήγησε σχετικά ο κ. Τσακαλώτος ενώ διευκρίνισε ότι «ό,τι ήταν στο πρόγραμμα 2015, 2016, 2017, (σχετικά με αποκρατικοποιήσεις) το είχαμε συμφωνήσει από πριν».
Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι το ΤΧΣ θα περάσει στο νέο ταμείο, θα έχει μια διοικούσα επιτροπή που θα επιβλέπει και από κάτω θα έχει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: Δηλαδή ακίνητα, τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα.
Αξιολόγηση
Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου ενώ μέχρι τις 15 θα περάσουν από τη Βουλή και θα γίνουν νόμοι τα σχετικά μέτρα.