Σε έξι μύθους για την ελληνική κρίση αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC, σύμφωνα με το οποίο «το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών είναι πολύ σκληρό για τη χώρα διότι υπογράφτηκε στη χειρότερη στιγμή: μετά από πέντε μήνες ασταθών διαπραγματεύσεων, μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα, με κλειστές τράπεζες και capital controls».
Οι έξι μύθοι για την κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης, είναι:
Μύθος 1: Ένα Grexit είναι καλύτερο από μια συμφωνία με τους πιστωτές
Αν ένα Grexit λάμβανε χώρα, η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μακροχρόνιο κλείσιμο των τραπεζών σε συνδυασμό με capital controls. Με ένα Grexit, οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπούσαν και θα επιβαλλόταν ένα de facto κούρεμα στις καταθέσεις. Δεύτερον, οι καταθέτες θα είχαν περισσότερες απώλειες με το νέο νόμισμα. Η ανεργία θα εκτοξευόταν. Οι εισαγωγείς θα αντιμετώπιζαν τεράστια εμπόδια και θα υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις. Η νέα δραχμή θα υποτιμούταν σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα πληθωρισμό και ευρεία φτωχοποίηση των Ελλήνων.
Οι έλληνες πολιτικοί θα τύπωναν μεγάλες ποσότητες της νέας δραχμής, προκαλώντας περαιτέρω πληθωρισμό και εκμηδενίζοντας τα όποια πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι εξαγωγές από την υποτίμηση.
Η Ελλάδα θα μετατρεπόταν από ευρωπαϊκό κράτος σε μια αδύναμη φτωχή χώρα, στο έλεος των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής, κυρίως της Τουρκίας, κάτι που θα προκαλούσε αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας.
Μύθος 2: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οδηγεί σε Grexit
Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σωστά, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί και θα επανέλθει στις αγορές το 2017. Αν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και η αβεβαιότητα περιοριστεί, η Ελλάδα μπορεί να τα πάει καλύτερα. Φυσικά, προαπαιτούμενα είναι η μείωση του δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας, η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.
Μύθος 3: Η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε τα capital controls
Αυτή η προπαγάνδα είναι αναληθής. Οι τράπεζες έκλεισαν γιατί οι Έλληνες απέσυραν τις καταθέσεις τους λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την αλλοπρόσαλλη διαπραγματευτική τακτική της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.
Μύθος 4: Το πρόγραμμα θα προκαλέσει ύφεση
Οι Ευρωπαίοι θέλουν η Ελλάδα να επιτύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Υπάρχει δύο τρόποι για να επιτευχθεί αυτό: ο πρώτος είναι η αύξηση των φόρων και η πρόκληση της ύφεσης, ενώ ο δεύτερος είναι η μείωση του μεγέθους του κράτους και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς του, χωρίς οριζόντιες περικοπές στους μισθούς. Αν ακολουθηθεί αυτή η μέθοδος, δεν υπάρχει λόγος αύξησης των φόρων. Η Ελλάδα μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και παράλληλα να μειώσει τους φόρους, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Μύθος 5: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Μεγάλα τμήματα της ελληνικής οικονομίας ελέγχονται από ενώσεις και συντεχνίες. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τους κλειστούς τομείς στον ανταγωνισμό θα επιφέρουν ουσιαστικά οφέλη που θα αντικατοπτριστούν σε χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερες εξαγωγές.
Μύθος 6: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση μείωση του χρέους
Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη. Η Ελλάδα έχει μια μακρά περίοδο χάριτος που διαρκεί πολλά χρόνια αναφορικά με την αποπληρωμή του χρέους της στην Ευρώπη. Συνεπώς, βραχυπρόθεσμα, το μέγεθος του χρέους δεν μετράει. Ωστόσο, μετρά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι, μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση χρέους.