Πολύ χαμηλά έβαλε τον πήχη για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συνεχίζοντας την πολύ σκληρή στάση που τηρεί η Γερμανία. Από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τόνισε όπως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία.
Δεν έχουμε τελικό αποτέλεσμα και έγγραφο από το Eurogroup που να ζητά νέες διαπραγματεύσεις, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το πώς έχουν χειροτερέψει οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες αλλά πάνω από όλα έχει χαθεί κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα κι αυτό είναι η εμπιστοσύνη, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας πως σήμερα θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος.
«Πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες»», δήλωσε.
Γνωρίζω πως τα νεύρα είναι τεντωμένα, ανέφερε και κατέληξε: «Το βράδυ θα ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αυτό είναι το θέμα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε τη θεώρηση που έχουμε για την Ευρώπη, η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για συμφωνία απόψε. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι καλό. Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.
Αποφασισμένος να πολεμήσει, όπως ο ίδιος είπε, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να βρεθεί λύση, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Σήμερα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο θα εργαστούμε σκληρά και ελπίζω πως θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Εγώ προσωπικά είμαι διατεθειμένος να πολεμήσω μέχρι τελευταίο δευτερόλεπτο για να έχουμε μια συμφωνία», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σημείωσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία, δεν πρόκειται μόνο για μια συμφωνία σήμερα αλλά για τη συνοχή της Ευρώπης, μια ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ευθύνη όλων». Όπως ανέφερε ακόμη, «Θα καλέσω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν, δεν είναι ένα τυχαίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια τυχαία διαπραγμάτευση. Εδώ οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης και κρίνεται η ικανότητα όλων για να φτάσουμε σε εποικοδομητικές κοινές λύσεις».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επισήμανε πως «πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα είναι επ’ ωφελεία της Ελλάδας και επ’ ωφελεία της Ευρώπης. Η κατάσταση έχει γίνει φρικτά πολύπλοκη».
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που απαιτούν οι συνθήκες από εκείνη. Θα κάνουμε το παν επειδή θέλουμε μια συμφωνία με βάση την αφετηρία που υπάρχει στο τραπέζι. Η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ. Μιλούμε για μια ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Ρέντσι και υπογράμμισε: «»Για δύο βδομάδες μιλούμε μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα για τη Ευρώπη. Δείτε τι γίνεται στο Ιράν, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Λιβύη. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη για να λυθούν τέτοια ζητήματα. Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε.
«Στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν όροι», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως εξήγησε ο ίδιος, όμως, «υπάρχουν ακόμη προβλήματα εμπιστοσύνης». «Θέλω να ελπίζω ότι σήμερα κάτι θα προκύψει», είπε.
«Έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης μας στην ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο, όπως είπε, «ελπίζω πως η εμπιστοσύνη θα ξαναχτιστεί τις επόμενες μέρες», ενώ εξήγησε πως η χώρα του επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Δεν θα ήμουν εδώ εάν πίστευα ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει πως είναι ένας άξιος εμπιστοσύνης εταίρος», δήλωσε ο κ. Τσεράρ.
«Οι ελληνικές προτάσεις συζητήθηκαν για 9 ώρες στο Eurogroup καθώς και σήμερα, αυτό συνεχίζεται ακόμη, δεν θα το σχολιάσω αυτό», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.
Αν και ο κ. Ρούτε είπε πως δεν θα σχολιάσει, τόνισε ότι «ο δρόμος για βοήθεια είναι ανοιχτός, όταν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί αναπτυχθεί από μόνη της».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Ρούτε υπογράμμισε: «εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στο πρόγραμμα του ESM, τότε αυτό (σ.σ. το Grexit) θα είναι ένα γεγονός από μόνο του».
«Σήμερα θα δούμε εάν οι Έλληνες μπορούν να πείσουν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ως αντάλλαγμα για υποστήριξη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ως χώρα, ανεξάρτητα από τη βοήθεια, θα μπορούσες να είχες λάβει από μόνος σου όλα αυτά τα μέτρα, εάν θεωρούσες ότι είναι σημαντικά».
Οι Έλληνες ισχυροποίησαν τη βούλησή τους για μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι. Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη.
Είναι σημαντικό ωστόσο να δείξουν από τη Δευτέρα στο κοινοβούλιό τους τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο κ. Κένι. Πρέπει σε 10 χρόνια να κάνουμε αναδρομή και να λέμε ότι σώθηκε η κατάσταση, κατέληξε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.