Με την κυβέρνηση να έχει υποβάλλει το αίτημα στον ESM για νέο τριετές δάνειο και τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών να γράφουν λέξη προς λέξη τις μεταρρυθμίσεις και τα σκληρά μέτρα που θα το συνοδεύουν, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι για να μπορέσει να «πουληθεί» πολιτικά η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο που θα αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα της συμφωνίας και από αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Τα δύο αυτά σημεία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ρητορικής της κυβέρνησης, η οποία ευτύχισε να δει πριν από δέκα ημέρες το ΔΝΤ να υπογραμμίζει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να περικοπεί κατά 30% για να καταστεί βιώσιμο.
Η συμφωνία η οποία γράφεται τούτες τις ώρες, όπως όλα δείχνουν θα έχει μία πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής τι ακριβώς θα προβλέπει, με την κυβέρνηση να πιέζει προς μία σαφέστερη διατύπωση που θα ανοίξει το δρόμο για την απομείωση του χρέους είτε μέσα από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της χώρας είτε μέσω απευθείας κουρέματός του.
Ενδεικτικό είναι ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του την Τετάρτη ζήτησε από το Eurogroup να εξεταστεί μεταξύ άλλων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης πάντως στέκονται τα τελευταία 24ωρα οι αυξανόμενες πιέσεις από το εξωτερικό και κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που το «σκληρό» μπλοκ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζει για να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Τζακ Λιου: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμo
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου προειδοποίησε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμo. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο Λιου έκανε λόγο για μια «βαθιά απροθυμία» μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το θέμα.
«Το ΔΝΤ ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος», είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τον Guardian.
Ο κ. Λιού προέτρεψε για μια ακόμη φορά τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια επώδυνη προσαρμογή, αν εγκαταλείψει το ευρώ. «Πολύ απλά δεν χρειαζόμαστε το γεωπολιτικό λάθος μιας ελληνικής κατάρρευσης».
Λαγκάρντ: To χρέος της Ελλάδας χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης
To χρέος της Ελλάδας χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί βιώσιμο, υποστήριξε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής του Ταμείο, το πρόγραμμα της Ελλάδας εδραζόταν σε δύο πυλώνες, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους.
«Αυτές οι δύο θέσεις δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
«Η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι, ώστε να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να παρακάμπτει κανόνες, πρέπει να είναι δίκαιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε οξεία κρίση και χρειάζεται άμεση απόκριση από τους διεθνούς πιστωτές και τους εταίρους», δήλωσε η Λαγκάρντ.
BlackRock: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
To πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης, επισημαίνει η BlackRock, σε σύντομο σημείωμά της για την ελληνική οικονομία.
Αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, το «κλειδί», εξηγεί χαρακτηριστικά το αμερικανικό fund, συνίσταται στην απουσία των προοπτικών ανάπτυξης.
«Η έλλειψη ανάπτυξης και η αποτυχία της Ελλάδας να διευθετήσει τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά ζητήματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα για τη χώρα» τονίζει η BlackRock.
Όπως εξηγεί, το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο είναι μη βιώσιμο. «Απαιτείται μία παράταση των ωριμάνσεων και μία νέα μείωση των επιτοκίων ώστε το δημόσιο χρέος να καταστεί διαχειρίσιμο» συμπληρώνει.
Τέλος, καταλήγει επισημαίνοντας πως δίχως την επίλυση της έλλειψης προοπτικών ανάπτυξης, η πιθανότητα μίας ουσιώδους ανάκαμψης θα συρρικνώνεται διαρκώς.