«Λουκέτο»βάζει η Ηλεκτρονική Αθηνών, μια από τις πλέον γνωστές αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών και η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα του κλάδου.

Χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και από σήμερα τα 45 καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά. Η εταιρεία αποδίδει το «λουκέτο» στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε και νέο τραπεζικό δανεισμό ακυρώθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού και την επιβολή των capital controls.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο εργασίας είχε συγκαλέσει για σήμερα τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση με σκοπό τη διασφάλιση των απαιτήσεων των εργαζομένων.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών είναι οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στο λουκέτο.

Η εταιρία τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν σε οριακό σημείο, κλείνοντας σημεία πώλησης και προχωρώντας σε εκποιήσεις εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των capital controls καθώς κάποιοι προμηθευτές απαιτούσαν πληρωμή τοις μετρητοίς.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία εδώ και χρόνια είχε προβεί σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε ζημίες ύψους 3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της φθάνουν στα 88 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Οσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημίες. Ετσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) οδυνηρή απόφαση».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν υπάρχει οφειλή μισθών προς τους περίπου 450 εργαζομένους της εταιρίας ενώ τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις τους.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τις πολυεθνικές αλυσίδες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και που εκ των πραγμάτων δεν αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας ούτε λόγω των capital controls ούτε σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση. Ωστόσο, η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Το 1999 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως από την 1η Οκτωβρίου 2012 είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της.

sfsfs