Τόσο η πανδημία όσο και οι μετέπειτα υγειονομικές προκλήσεις, όπως οι ελλείψεις σε φάρμακα νεότερης γενιάς το 2023, ανέδειξαν την ανάγκη για αυτονομία και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Η επαρκής υγειονομική θωράκιση μιας χώρας απαιτεί την ύπαρξη επαρκών υγειονομικών προϊόντων, από τις μάσκες μέχρι τις δραστικές ουσίες, καθώς και τις απαραίτητες τοπικές υποδομές παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν σημαντικά ποσά κάθε χρόνο στη βασική έρευνα και ανάπτυξη καινοτομιών προστιθέμενης αξίας. Οι επενδύσεις αυτές σε συνεργασία με το κράτος και με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων δίνουν μία τεράστια ευκαιρία στην Ελλάδα να προσφέρει την ανθεκτικότητα που αποσκοπεί η Ε.Ε να διασφαλίσει στη μετά covid εποχή.
Αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας αποσκοπεί να αξιοποιήσει μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που θα της επιτρέψει να πρωτοστατήσει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας.
Με βάση αυτό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO υλοποιεί στρατηγικές επενδύσεις, με ορίζοντα περάτωσης το 2027, μέσω του οποίου εισέρχεται σε μία νέα εποχή αναπτυξιακής, οικονομικής και επιστημονικής ευημερίας.
Το πλάνο εναρμονίζεται πλήρως με την έως τώρα πορεία της εταιρείας, αφού στο μισό αιώνα δραστηριοποίησης της, έχει καταφέρει σπουδαία βήματα στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων.
Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό επενδυτικό πλάνο της DEMO βασίζεται σε τέσσερις άξονες και περιλαμβάνει την παραγωγή τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης σε Τρίπολη και Κρυονέρι, στην παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης στην Τρίπολη, στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων χημικής προέλευσης σε Θεσσαλονίκη και Κρυονέρι και στη βιοτεχνολογία στον Άγιο Στέφανο.
Πιο αναλυτικά, η DEMO επενδύει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικής (Κρυονέρι, Αττική), τη λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής πρώτων υλών και τελικού προϊόντος χημικής προέλευσης (Τρίπολη), στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός του νέου ερευνητικού κέντρου για πρώτες ύλες και τελικά φάρμακα χημικής προέλευσης (Θεσσαλονίκη), τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης (Αγ. Στέφανος, Αττική) και τη λειτουργία ΒιοΑκαδημίας, στο πλαίσιο του κέντρου Βιοτεχνολογίας (Κρυονέρι, Αττική).
Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο το οποίο θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας διεθνώς και θα της επιτρέψει την είσοδο σε νέους τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική. Με αυτόν τον τρόπο, η DEMO θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επάρκεια φαρμάκων όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη.
Ο θετικός αντίκτυπος του εγχειρήματος στον τομέα της υγείας είναι αναμφισβήτητος, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η σπουδαιότητα που θα έχει στην εθνική οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το επενδυτικό πλάνο της DEMO συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η επένδυση θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, συμβάλλοντας στο Βrain Gain της χώρας, αφού τα ερευνητικά κέντρα που θα δημιουργηθούν θα δώσουν κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, μέσω των εργοστασίων που κατασκευάζει η εταιρία στην Τρίπολη, αλλά και με τη δημιουργία του σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής και την επέκταση του τμήματος Έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη.
Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.
Τέτοιου είδους επενδύσεις θωρακίζουν το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία. Ενώ παράλληλα θα οδηγήσουν στην ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.