Πικρή γεύση αφήνει η συνεδρίαση της Πέμπτης, της προτελευταίας της χρονιάς, με εμφανή αδυναμία συμμετοχής, απραξίας, ατονίας, έλλειψης ενδιαφέροντος, ραστώνης, απροθυμίας και μη διάθεσης ανάληψης ρίσκου.

Παρά το «μάζεμα» από τα χαμηλά των 1.412 μονάδων, στις 1.423,92 στο κλείσιμο (απώλειες 0,30%), η αγορά δεν πείθει. Και δεν πείθει, διότι, όπως ισχυρίζονται χρηματιστηριακοί παράγοντες, είναι τραπεζοκεντρική και οι τράπεζες αντικατοπτρίζουν την τραγική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Οι αγορές παραμένουν κλειστές για τον τραπεζικό κλάδο, παρά τις κινήσεις αναδιάρθρωσης, τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις πωλήσεις παγίων, ακόμα και της χρησιμοποίησης της ρευστότητας των 20 δισ. ευρώ από το Δημόσιο.

Μία μία προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων για την αποπληρωμή δανείων, που σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, το μείγμα θα γίνει εκρηκτικό το 2011. Στις ανακοινώσεις τους για τις αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες αναφέρουν τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους χρήματος και τη διατήρηση συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ξένοι τα γνωρίζουν αυτά και γι’ αυτό έχουν επιθετική στάση απέναντι στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 2,31% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, που έκλεισε στα 3,80 ευρώ με χαμηλό όγκο 377 χιλιάδων τεμαχίων. Απώλειες 2,26% για την Alpha, στα 3,89 ευρώ με 616 χιλιάδες τεμάχια, 0,27% για την Πειραιώς, στα 3,64 ευρώ με 3,7 εκατ. τεμάχια και 0,16% για την ΕΤΕ, στα 6,21 ευρώ με 1,196 εκατ. τεμάχια.

Στο αντίποδα, ήρθε αντίδραση από την Marfin Popular με κέρδη 4,72%, στο 1,11 ευρώ, έπειτα από πτώση σχεδόν για μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση από την Fitch. Κέρδη 1,44% για την Coca Cola, στα 19,73 ευρώ και θετικό κλείσιμο για Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ, δίδοντας μία πρώτη εικόνα ως προς το ποια χαρτιά θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της νέας χρονιάς.

Σημειωτέον, ότι τα προαναφερόμενα περιλαμβάνονται στις λίστες για το ιδανικό χαρτοφυλάκιο την επόμενη χρονιά. Οι συναλλαγές ήταν αποκαρδιωτικές, στα 42,5 εκατ. ευρώ, αλλά ο καθαρός τζίρος βγαίνει παρακάτω, στα 37 εκατ. ευρώ, λόγω 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα (στην Πειραιώς 2,9 εκατ. τεμάχια, στα 3,64).

Με πτώση έκλεισαν 85 μετοχές, 63 ανοδικές και 142 αμετάβλητες.

Πηγή: reporter.gr