Στο ιδιαίτερα «σφιχτό» πλαίσιο για τις δαπάνες, που έχει τεθεί από το μνημόνιο, και με πρωταρχικό και άμεσο στόχο της δημοσιονομικής πολιτικής τη συνέχιση της προσπάθειας μείωσης του ελλείμματος, έτσι ώστε το 2014 αυτό να περιορισθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θα κινείται και ο προϋπολογισμός 2011.
Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και η οποία δίνει, κυρίως προς τα άλλα υπουργεία, τις βασικές κατευθύνσεις για την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, «η υλοποίηση του σκέλους των δαπανών του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αποτελεί κομβικό σημείο της δημοσιονομικής διαχείρισης και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του».
Επισημαίνεται δε, ότι «σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο η ανάληψη υποχρεώσεων καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων ή ποσοστών διάθεσης, δεν επιτρέπεται και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί είναι άκυρη και συνεπάγεται ατομική ευθύνη για τον διατάκτη».
Με βάση τις εντολές του υφυπουργού Οικονομικών, η αποδέσμευση των κονδυλίων θα γίνεται σταδιακά και η συνολική αποδέσμευσή τους θα εξαρτάται από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Για τον προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συναντήσεις του κ. Σαχινίδη με εκπροσώπους από όλα τα υπουργεία και τους ασφαλιστικούς φορείς.
Οι αποδέκτες της εγκυκλίου πρέπει, όμως, να γνωρίζουν εξ αρχής, ότι μεταφορά κονδυλίων σε άλλες κατηγορίες δαπανών δεν θα πραγματοποιείται (εάν κάποιο πρόγραμμα δεν υλοποιείται, αναστέλλεται αυτόματα η χρησιμοποίηση της αντίστοιχης πίστωσης), ενώ η εγγραφή πιστώσεων για επιχορήγηση φορέων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και υποχρέωση καταβολής της επιχορήγησης.
Οι ανάγκες των φορέων θα επανεξετάζονται ανά τρίμηνο, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και η παρακολούθηση της εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των στοιχείων για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 30 και 60 ημερών.
Στις ειδικές κατηγορίες των δαπανών, στις οποίες δίδεται ιδιαίτερη έμφαση, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αποδοχές προσωπικού (και οι προσλήψεις, οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας, οι συμμετοχές σε συμβούλια και επιτροπές, κ.λπ.), οι μετατάξεις- αποσπάσεις υπαλλήλων, οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, οι επιχορηγήσεις, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομική ενίσχυση για αγορά κατοικίας σε προβληματικές περιοχές και η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.