Στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικτής καινοτομίας Ignite Ideas, η Nestlé Ελλάς συνεργάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά με το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να στηρίξει νεοφυής επιχειρήσεις και να μετατρέψει τις καινοτόμες ιδέες τους σε πραγματικότητα, παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία.

Ο τρίτος κύκλος του Ignite Ideas που ολοκληρώθηκε πρόσφατα επικεντρώθηκε σε τρεις θεματικούς τομείς:

  • Υπηρεσίες και μοντέλα προσέγγισης καταναλωτών και πελατών 
  • Εφαρμογές για την περιβαλλοντική εκπαίδευσή τους και 
  • Λύσεις για τη βελτιστοποίηση λήψης αποφάσεων μέσω της κατάλληλης επεξεργασίας δεδομένων. 

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια οκτώ μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι συμμετέχουσες ομάδες έλαβαν καθοδήγηση και εργαλεία από τη Nestlé Ελλάς για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους ιδεών.

Η επιτυχία του εγχειρήματος αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο στο εξαιρετικό έργο των ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Δύο startups είναι αυτές που ξεχώρισαν ιδιαίτερα από τις φετινές συμμετοχές και οι οποίες έφτασαν τον τελικό. πρόκειτια για την Dataphoria που επαναπροσδιορίζει τη μετάβαση στην αειφορία, αξιοποιώντας δεδομένα, και την PetExplorer, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα που στόχο έχει να φέρει κοντά ιδιοκτήτες κατοικίδιων και επαγγελματίες κτηνιάτρους.

Φέτος, το Ignite Ideas σχημάτισε νέες επιχειρηματικές ομάδες, αποτελούμενες από άτομα από μεμονωμένες συμμετοχές, τα μέλη των οποίων είχαν συμπληρωματικές δεξιότητες. Από αυτές ξεχώρισαν οι:

  • KitchenInn, η οποία στοχεύει να συμβάλλει στην ενημέρωση των καταναλωτών για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που έχουν στην τροφοθήκη τους,
  • Bulk Green, που στοχεύει στην δημιουργία αυτόματου ηλεκτρικού dispenser, για διάθεση χύμα προϊόντων σε σημεία πώλησης
  • GreenD, η οποία προσφέρει εμπειρική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε στελέχη μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης των ανακυκλωμένων υλικών τους. 

Στην ομιλία του, ο κ. Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς τόνισε τη σημασία του προγράμματος για το επιχειρηματικό μέλλον της χώρας: «Μέσω του προγράμματος “Ignite Ideas”, η Nesté Ελλάς στοχεύει στην ενίσχυση καινοτόμων ιδεών που συνδέονται με τομείς δραστηριότητας της εταιρείας μας, εστιάζοντας σε νέες υπηρεσίες, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες πλατφόρμες που μπορούν να πλαισιώσουν τα προϊόντα μας. Θέλουμε να δώσουμε σε νέους  επιχειρηματίες τον χώρο και τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξελίξουν τις πρωτοποριακές λύσεις που αναπτύσσουν, προσφέροντάς τους επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνογνωσία και διασύνδεση με την αγορά. Το μέλλον εξάλλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας τους ανήκει». 

Ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πολύτιμος αρωγός στην υλοποίηση του προγράμματος, έδωσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο “το Πανεπιστήμιο και οι εδραιωμένες επιχειρήσεις όπως η Nestlé Ελλάς, μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της προσπάθειας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, εκπαιδεύοντας και κινητοποιώντας το ταλέντο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τον σχηματισμό ομάδων και λειτουργώντας ως κόμβοι δικτύωσης”.

Η προώθηση της καινοτομίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου είναι ζωτικής σημασίας, και η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η Nestlé Ελλάς αντιλαμβάνεται τη σημασία της υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων, τόσο μέσω την κάλυψης των απαραίτητων πόρων, όσο και της παροχής ευκαιριών, καθοδήγησης, έτσι ώστε να βοηθήσουν τις startups να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.