Αγώνα αντοχής σε δρόμο με πολλά εμπόδια «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει ότι περισσότερο μπορεί από τα τακτικά έσοδα 6,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός να κλείσουν οι τρύπες και να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα το 2011.
Σε κάθε μέτωπο ο εισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου φαίνεται να χάνει τις μάχες αφού οι φόροι στην κατανάλωση, το εισόδημα και την περιούσια δύσκολα θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Για να μην πέσει έξω και πάλι ο προϋπολογισμός θα απαιτηθούν, μέσα στο Δεκέμβριο, 4 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους ενώ τα κρατικά ταμεία χρειάζονται 2,2 δισ. από όσους δεν έχουν πληρώσει φόρο εισοδήματος και 144 εκατ. ευρώ από φόρους στην περιουσία που δεν έχουν καταβληθεί.
Και ενώ οι φόροι στην περιουσία και το εισόδημα θεωρούνται βεβαιωμένοι, οι εισπράξεις από ΦΠΑ βυθίζονται μήνα με το μήνα. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 16,9% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ρυθμός έπεσε 15% τον Οκτώβριο και στο 10,4% τον Νοέμβριο.
Ο στόχος των εσόδων από την περαίωση φαίνεται να επιτυγχάνεται και έτσι πολλά θα κριθούν από το εάν το δημόσιο καταφέρει να εισπράξει 1,3 δισ. από τα τέλη κυκλοφορίας.
Στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5% θα υπάγονται από την 1/1/2011 τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία (και οι εκδόσεις για παιδιά), οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Αλλαγές έρχονται και στον ΦΠΑ που ισχύσει σε νησιωτικές περιοχές, όπου ο συντελεστής 6,5% στον ΦΠΑ μειώνεται στο 5,5% και ο συντελεστής 13% μειώνεται στο 9%.
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στη Θάσο, στη Σαμοθράκη, στις Βόρειες Σποράδες και στη Σκύρο. Πάντως στην υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί τις αλλαγές στον ΦΠΑ, δεν περιλαμβάνεται η νομοθετημένη μείωση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.