Με το βλέμμα κολλημένο στις αγορές βρίσκεται η κυβέρνηση ένα μήνα πριν τις εκλογές και σήμερα Τετάρτη (20/4) προχωρά στην πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες επανεκδόσεις ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ ξεκλειδώνει το 10ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε αρχές Ιανουαρίου με στόχο να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα ενισχύσουν τη δεξαμενή των διαθεσίμων. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά το «χρησμό» της JP Morgan, η οποία βλέπει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές.
Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου θα περάσει σχεδόν απαρατήρητη, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στην επόμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου 2023, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής κάλπης. Αλλά και τότε, οι πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα είναι μειωμένες, οπότε το επόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία είναι στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 με την ανακοίνωση από τον καναδικό οίκο DBRS.
Στο μέτωπο του δανεισμού το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει σήμερα στις αγορές επανεκδίδοντας το 10ετές σταθερού επιτοκίου 4,25% με ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2033. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο βασικοί διαπραγματευτές και για τα ομόλογα δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
Θα ακολουθήσουν άλλες δύο επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου, που θα σφραγίσουν την κάλυψη των 700 εκατ. ευρώ που λείπουν από τον φετινό εκδοτικό στόχο που έχει τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ ή στα 8 δισ. ευρώ, εάν υπάρξει πράσινη έκδοση.
Σημειώνεται ότι με το 5ετές που δημοπρατήθηκε 29 Μαρτίου και το 10ετές που εκδόθηκε στην αυγή του 2023, ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε εμπροσθοβαρώς το 85% των αναγκών από το φετινό πρόγραμμα δανεισμού (6 δισ. ευρώ) θέλοντας να προλάβει τους κλυδωνισμούς που πυροδοτούν οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και τυχόν αβεβαιότητες των επενδυτών λόγω του κινδύνου για πολιτική αστάθεια.
Στον ΟΔΔΗΧ θέλουν να εκμεταλλευτούν τη στροφή των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο από την υποχώρηση των μετοχών και των ομολόγων υψηλού κινδύνου, που οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων και συνεπώς σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις.
Πάνω στη ζυγαριά βρίσκονται, επίσης, και οι θετικές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 κλείνει με μηδενικό έλλειμμα που αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά. Οι ανακοινώσεις από τη Eurostat για το μέγεθος του ελληνικού χρέους και την πορεία των δημοσιονομικών το 2022 είναι προγραμματισμένες γι’ αυτή την Παρασκευή 21 Απριλίου.