Το καταλάγιασμα των φόβων για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να πάρει την απόφαση για να προχωρήσει στη δεύτερη από τις αρχές του έτους έξοδο στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Το βιβλίο προσφορών, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανοίξει σήμερα (29/3) με στόχο να αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ που θα ανεβάσουν τη στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων. Με βάση το τρέχον επιτόκιο στο 5ετές ομόλογο που κινείται στη περιοχή του 3,4% τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι με κριτήριο το κόστος δανεισμού η έκδοση θα είναι επιτυχής αν το επιτόκιο κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα.
Τα ίδια στελέχη αποσυνδέουν εντελώς τη κίνηση για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές με την προκήρυξη των εκλογών χαρακτηρίζοντας τη χρονική σύμπτωση και επισημαίνουν ότι εδώ και καιρό στο προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ ήταν μία ακόμα έξοδο στις αγορές προς το τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα «κλειδιά» για την επιλογή του τάιμινγκ είναι:
- Η σχετική ερημία στις αγορές μετά τις ισχυρές αναταράξεις στις αγορές που ξεκίνησαν από τη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και πέρασαν τον Ατλαντικό με το χρηματοπιστωτική θύελλα να πλήττει την Credit Suisse και στη συνέχεια να εξαπλώνεται στο γερμανικό κολοσσό τη Deutsche Bank.
- H στροφή των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο από την υποχώρηση των μετοχών και των ομολόγων υψηλού κινδύνου που οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και συνεπώς σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις.
- Οι θετικές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022 με χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο πρωτογενές έλλειμμα που αναμένεται τον Απρίλιο να επικυρωθεί από την Eurostat.
- Τα αισιόδοξα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους για τη δυναμική της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα με όρους αγοράς η Ελλάδα έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους. Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο. Καταφέραμε, είπε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, να σταθεροποιήσουμε τις μελλοντικές χρηματορροές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης. Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.
- Η πρόληψη τυχόν νέων αναταραχών στις αγορές και αβεβαιοτήτων για τη διάρκεια της πολιτικής ρευστότητας μέχρι το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι στόχος της εκδοτικής δραστηριότητας για φέτος έχει τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ, και στα 8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει ήδη καλύψει το 50% αυτής έπειτα από την άντληση 3,5 δισ. ευρώ από το νέο 10ετές. Με την άντληση ενός ποσού γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ από το 5ετές, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει έτσι από πολύ νωρίς καλύψει το 85% του δανειακού προγράμματος για φέτος.