Η ΑΑΔΕ προχωράει σε εξονυχιστικούς ελέγχους για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις. Για το θέμα αυτό μίλησε στο Newsbeast η φοροτεχνικός κα Φιλοθέη Μακριδάκη. «Οι έλεγχοι των δύσκολων υποθέσεων έχουν μεταφερθεί σε έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα , εκ των οποίο να αναφέρουμε ότι από σχετική ενημέρωση γνωρίζουμε πως τέσσερα βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και δύο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» ανέφερε η κα Μακριδάκη.
Όπως επισημαίνει η φοροτεχνικός, οι έλεγχοι των εν λόγω κέντρων θα επικεντρωθούν με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο:
- Στη συμμόρφωση των φορολογούμενων πολιτών απέναντι στο δημόσιο σύστημα ελέγχου.
- Στον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους πολίτες , ενώ θα έπρεπε και με αυτά τα εισοδήματα θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους απέναντι στο δημόσιο και να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία αυτού αλλά και του συνόλου της κοινωνίας μας.
- Στη βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων τα οποία δεν έχουν βεβαιωθεί διότι δεν έχει διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος ή δεν έχει ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου.
- Σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν πηγές εισοδήματός αλλά αδιαφορούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο. Όλοι αυτοί θα βρεθούν στο μάτι του ελέγχου εφόσον συγκεντρώνουν τμηματικά ή αθροιστικά τα χαρακτηριστικά που αναφέρω αμέσως παρακάτω.
Σύμφωνα με την κα Μακριδάκη στην πρώτη θέση της επιλογής των ελέγχων θα βρίσκονται όσων:
- Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους και συγκεκριμένα του ίδιου φορολογουμένου πολίτη, του ή της συζύγου αυτού και των προστατευόμενων τέκνων αυτών φτάνει στο σύνολό της αθροιστικά, από τη 1-1-2015 και μετά και τουλάχιστον κατά ένα έτος στο ύψος του ποσού του 1.000.000 ευρώ έως το ποσό του 1.500.000 ευρώ.
- Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει για αυτούς από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αγγίζουν το ποσό των 100.000 έως το ποσό των 150.000 ευρώ.
- Τα ποσά δαπανών τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται από 200.000 έως 400.000 ευρώ.
Παράδειγμα: Έστω ότι κάποιος αγόρασε ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ ή πχ έναν πίνακα ζωγραφικής αξίας 350.000 ευρώ, που βρήκε τα χρήματα για τις συγκεκριμένες αγορές; Δικαιολογούνται τα χρήματα αυτά από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλει; Το λεγόμενο και ως πόθεν έσχες. Από ποια πηγή προέρχονται δηλαδή τα χρήματα για την συγκεκριμένη δαπάνη και στο μέλλον θα έχεις την δυνατότητα να καλύψεις τα τεκμήρια όχι μόνο απόκτησης αλλά και συντήρησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων; Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να σας θυμίσω ακόμα μία φορά , κάτι το οποίο αναφέρω συχνά και στις τηλεοπτικές αλλά και στις ραδιοφωνικές μου συζητήσεις ότι πρέπει πριν προχωρήσουμε οποιαδήποτε αγορά να κάνουμε μια ανάλωση κεφαλαίου, να δούμε δηλαδή αν καλύπτουμε το συγκεκριμένο τεκμήριο και αν όχι ή να μην προχωρήσουμε στην αγορά ή να βρούμε τρόπο να το καλύψουμε.
- Στον «κυκλώνα» του ελέγχου έρχονται και όσοι απέστειλαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό και εμβάσματα τα οποία είναι συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ κατά την περίοδο συνολικά τουλάχιστον μέσα σε ένα έτος έτσι όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος. Και μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό , πλέον όλες σχεδόν οι τράπεζες του κόσμου ανταλλάσουν στοιχεία πληροφοριών μεταξύ τους. Κατά συνέπεια ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις τις οποίες κάνετε και τέλος
- Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.