Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, τόνισε ερωτηθείς για την οικονομία ότι «αν προσηλωθούμε στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνιστικότητας σαν χώρα και σαν λαός, μπορούμε να επιτύχουμε νωρίτερα απ’ όσο νομίζουμε την έξοδο από την κρίση».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2011 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Μας περιμένει ένα δύσκολο εξάμηνο, τόνισε χαρακτηριστικά, όμως με σκληρή δουλειά και εξωστρέφεια μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε εξηγώντας ότι «ένας χαρακτηριστικός δείκτης που είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνει κάποια σημεία βελτίωσης, στον τομέα των εξαγωγών. Παράλληλα δημιουργούνται προϋποθέσεις σε κάποιους τομείς της οικονομίας που δείχνουν πως η χώρα έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει. Δεν είναι μόνον η πράσινη ανάπτυξη για την οποία το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι καταγεγραμμένο. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και για το real estate, για το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και εκτιμούμε πως σε λίγους μήνες από τώρα, το ενδιαφέρον θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Παράλληλα στον τουρισμό δημιουργούνται προϋποθέσεις βελτίωσης, μετά την μείωση του ΦΠΑ και τη συγκράτηση των τιμών».

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα άντεξε την κρίση και είναι σαφές πως έχει περαιτέρω περιθώρια αντοχών. Αυτό δείχνει την υγεία των ελληνικών τραπεζών που δεν είχαν το είδος των προβλημάτων τα οποία αντιμετώπισαν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, όπως τα τοξικά ομόλογα κλπ.»

Σε ερώτηση για την πορεία των ελληνικών τραπεζών στις ξένες αγορές, ο κ. Σάλλας είπε ότι «η εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών είναι σήμερα σημαντικός παράγοντας πηγής εσόδων και υποστήριξης των αποτελεσμάτων τους και ότι ορθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν υπέκυψαν στα «κελεύσματα» για υποχώρηση από τις θέσεις τους αυτές, όταν πριν από δύο χρόνια σχολιαζόταν αρνητικά αυτή η επέκταση. Οι αγορές στις οποίες έχουν επενδύσει οι ελληνικές τράπεζες, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος κ.α. ξεπερνούν ήδη την κρίση. Είκοσι χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει στην οικονομία της μηχανισμούς εξωστρέφειας, για τη βελτίωση του ισοζυγίου των εξωτερικών της συναλλαγών και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα είναι μία σχετικά μικρή αγορά, μόνον η εξωστρέφεια μπορεί να μας δώσει την κρίσιμη μάζα για να διευρύνουμε τη βάση της οικονομίας. Αυτό είναι το κλειδί και το εργαλείο».