Μία από τα ίδια στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ίδια επιφυλακτικότητα και ατολμία, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις.

Ο ακριβός δανεισμός της Ισπανίας, η διχογνωμία στην Ευρώπη για τη διάσωση των κρατών μελών από ενδεχόμενη χρεοκοπία, πλήττουν τις αγορές, το ευρώ, που κινείται στα επίπεδα του 1,32 και βεβαίως το Χ.Α.

Οι αγορές που βγήκαν την Πέμπτη στις τράπεζες ήταν κυρίως αντανακλαστικού χαρακτήρα, μία μέρα μετά τη διόρθωση της αγοράς την Τετάρτη. Την Παρασκευή στο μεταξύ, λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων για το 2010, κάτι που προκαλεί μεγάλη αστάθεια και μεταβλητότητα, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα 67,7 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της διστακτικότητας των επενδυτών να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, λίγες μέρες πριν φύγει το 2010.

Τα κέρδη στις τράπεζες, υποσκελίστηκαν από την πτώση στην Κύπρου, την Motor Oil, τον Τιτάνα, το Τ.Τ., τον ΟΤΕ, τη Βιοχάλκο, την Marfin Popular και το Jumbo. Κλείσιμο στα 6,88 ευρώ για την Εθνική, με κέρδη 1,03% και μικρό όγκο για τα δεδομένα της τράπεζας, 1,7 εκατ. τεμαχίων.

Θετικό πρόσημο για την Πειραιώς, με κέρδη πάνω από 2% και κλείσιμο στα 3,56 ευρώ, εν αναμονή της ανακοίνωσης των όρων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Με κέρδη 1,375 έκλεισε η μετοχή της Alpha, στα 4,44 ευρώ και 0,47% για την Eurobank, στα 4,26 ευρώ.

Στον αντίποδα, μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον ΟΤΕ, κατά 2,88%, στα 6,75 ευρώ και τον Τιτάνα που υποχώρησε κατά 1,19%. Το 90% του ημερήσιου τζίρου έγινε για μία ακόμα φορά στις μετοχές του 20άρη.

Με δεδομένη τη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, οι όποιες εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία αποτυπώνονται μοιραία και στο ταμπλό, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

«Μυρίζει» επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, αφενός λόγω της διαμόρφωσης της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα 10ετίας και των δραματικών στοιχείων για τη μεταποίηση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ. Τεχνικά, σχολιάζουν οι αναλυτές, η καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών θέτει υπό εξέταση την διατήρηση αυξημένων θέσεων –ειδικά στον τραπεζικό κλάδο- καθώς το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας κατά την χθεσινή συνεδρίαση ενδεχομένως να υποδεικνύει «ουρά» πωλήσεων τουλάχιστον στο σημερινή άνοιγμα.

Με καθοδικό όριο τις 1.470 μονάδες η συνέχιση της πτωτικής πορείας της αγοράς θα μετέβαλε ως προς το συντηρητικότερο την στρατηγική με την περικοπή ζημιών να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.

Πηγή: reporter.gr