Την πιθανότητα να ζητήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της κεντρικής τράπεζας, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Στο τραπέζι των συνομιλιών «έπεσε» ο διπλασιασμός του κεφαλαίου της τράπεζας, αν και άλλη πηγή πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει να αντλήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πάνω στις πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο. Το κεφάλαιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 5,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 70% του ποσού αυτού προέρχεται ειδικώς από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης.

Η απόφαση για ενίσχυση του κεφαλαίου της ΕΚΤ, εφόσον ληφθεί επισήμως, θα έλθει σε μία περίοδο κατά την οποία οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το κόστος της κρίσης και τους τριγμούς στις αγορές νομισμάτων και χρέους.