Ο αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, δήλωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει αναμφισβήτητα να ενισχύσουν το Ταμείο Διάσωσης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αν θέλουν να αποφύγουν μία κατάρρευση της ευρωζώνης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Πολλά σενάρια είναι πιθανά μεσοπρόθεσμα, επεσήμανε ο Ρουμπινί.

«Το πρώτο, ιδανικό, θα ήταν η βοήθεια που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης να καταφέρει να λύσει τα προβλήματα και να ηρεμήσει τις αγορές. Είναι πιθανό, ακόμα κι αν κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε αναμφισβήτητα να ενισχυθεί με περισσότερα χρήματα», δήλωσε.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον Ρουμπινί είναι αυτό μίας πιο βαθιάς δημοσιονομικής ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της ευρωζώνης για να «επιλυθούν διαρθρωτικά τα προβλήματα».

«Όμως αυτό θα απαιτούσε κάποιες χώρες να εγκαταλείψουν ένα μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας, ένα θέμα που μοιάζει ευαίσθητο κυρίως για την Ιρλανδία και τη Γερμανία», επεσήμανε.

Τέλος, «η τρίτη λύση είναι αυτή της αναδιάρθρωσης των χρεών των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», γεγονός που μπορεί να αναγκάσει κάποιες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ και «που θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να είναι «η καλύτερη λύση για να ελαφρύνει το φορτίο κάποιων χωρών».

Ο οικονομολόγος έκρινε άλλωστε ότι τα οικονομικά της Γαλλίας είναι τόσο άσχημα όσο αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το χρέος της Γαλλίας, που δεν έχει μέχρι στιγμής δεχθεί την επίθεση των αγορών, «μπορεί μία ημέρα να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές», υπογράμμισε.

Όσο για τις ΗΠΑ ο Ρουμπινί δήλωσε ότι αν και «η ανάκαμψη προχωρά», η ανάπτυξη παραμένει «πολύ αδύναμη».