Την ώρα που ο εισπρακτικός μηχανισμός εντείνει το πρέσινγκ σε φορολογούμενους και ασφαλισμένους που χρωστούν μικρά ποσά στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία «μπλοκάροντας» τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κρύβουν στα συρτάρια της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ τις λίστες με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου «παγώνει» ένα ακόμη χρόνο η δημοσιοποίηση των ονομάτων και των επωνυμιών των φυσικών και νομικών προσώπων που ανήκουν στην κατηγορία των μεγαλοοφειλετών. Σύμφωνα με την απόφαση μετατίθεται για την 30η Ιουνίου 2023 η επικαιροποίηση των καταλόγων με τα ονόματα και τα χρέη των μεγαλοοφειλετών. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι «εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023».
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ είχαν σταλεί ειδοποιήσεις στους οφειλέτες να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν τη δημοσίευση των ονομάτων τους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας όσων χρωστούν σε Εφορία και ΕΦΚΑ, ποσά άνω των 150.000 ευρώ, έγινε στις 30 Ιουνίου του 2019 και οι λίστες επικαιροποιήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.
Η «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ που επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε για ένα έτος, περιέχει περίπου 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν πάνω από ένα έτος ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών έως την 30ή Ιουνίου 2022, κάτι που φυσικά δεν έγινε και η διαδικασία αναβλήθηκε για ένα ακόμη έτος, για τον επόμενο Ιούνιο. Δηλαδή, τον Ιούνιο του 2023, που είναι η νέα ημερομηνία δημοσιοποίησης, θα κλείσουν τέσσερα χρόνια, με τις σχετικές λίστες να παραμένουν κρυφές.
Στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι, μέσω της διαπόμπευσης, να ασκηθεί πίεση στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους ή να τα αποπληρώσουν.
Παράλληλα, η δημοσιοποίηση, αποσκοπεί και στην ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων. Οι συγκεκριμένες λίστες, λειτουργούν ως βάση δεδομένων οφειλετών, από την οποία ενημερώνονται τόσο ιδιώτες όσο και δημόσιες υπηρεσίες, για το προφίλ των συναλλασσόμενων.
Έκρηξη οφειλετών
Στο μεταξύ τον Μάιο, ο αριθμός των οφειλετών προς το την Εφορία αυξήθηκε κατά 800.000 ΑΦΜ σε σχέση με τον Απρίλιο. Από 3,9 εκατομμύρια τον Απρίλιο ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 4,7 εκατομμύρια τον Μάιο και μάλιστα 2 εκατ. εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί ανέρχεται σε 112,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων εισπραχθέντα θεωρούνται τα 87 δισ. ευρώ.