Η ελεγχόμενη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων για διαστήματα έως ένα έτος σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δανείων ειδικά στις αναχρηματοδοτήσεις για πρώτη φορά μετά από μήνες που φέρνει μια αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους οριακά καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.

Προφανώς και η κατάσταση που περιγράφεται δεν αποτελεί τάση καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβληθεί ωστόσο είναι γεγονός ότι έστω και σε μηνιαία βάση παρατηρείται μια ελαφρά μετατόπιση στο ισοζύγιο επιτοκίων καταθέσεων προς επιτόκια χορηγήσεων ή εσόδων από τόκους και εξόδων από τόκους.

Τα νέα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώνονται σε μέσους όρους κοντά στο 3,6% για διάστημα έως 1 έτος.

Τα νέα επιτόκια δανείων με εξαίρεση την σημαντική αύξηση των επιχειρηματικών πάνω από 1 εκατ. ευρώ μάλλον κινούνται σταθεροποιητικά.

Ωστόσο όλο το ενδιαφέρον στις χρηματοδοτήσεις εστιάζεται στις αναχρηματοδοτήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ορισμένες κατηγορίες δανείων το 50% αφορούν αναχρηματοδοτήσεις.

Οι καταθέσεις μειώνονται και μειώνονται και τα έξοδα…

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στα 211,47 δισ. ευρώ.

Μια παράμετρος που προφανώς δεν έχει εξετασθεί είναι ότι λόγω της μείωσης των καταθέσεων κατά 27 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010 οι τράπεζες έχουν γλιτώσει περίπου 600 εκατ. ευρώ σε τόκους για τις καταθέσεις αυτές.

Βέβαια οι τράπεζες δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα λόγω της εκροής καταθέσεων οι οποίες αναπληρώθηκαν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Πάντως η μείωση των καταθέσεων έφερε τριγμούς στο σύστημα αλλά μειώθηκαν και τα έξοδα των τραπεζών από τόκους κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου.

Μια από τις παραμέτρους που συνέβαλλαν στην βελτίωση των εσόδων από τόκους ήταν και αυτή και προφανώς όχι μόνο αυτή. Ρόλο διαδραμάτισαν τα έσοδα από τόκους των ομολόγων και η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια μέσω των αναχρηματοδοτήσεων.

Γιατί μειώθηκαν οι καταθέσεις;

Οι καταθέσεις μειώθηκαν εκ νέου και κατήλθαν στα 211,47 δις ευρώ, τον Οκτώβριο και λίγο κάτω από τα 211 στα 210,8 δις ευρώ τον Νοέμβριο.

Η πτώση των καταθέσεων τον Οκτώβριο αποδίδεται σε 5 κατά βάση λόγους.

1)Τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις για λόγους στατιστικής απεικόνισης ωραιοποιούν βασικούς τους οικονομικά μεγέθη.

Λόγω αυτής της συγκυρίας που παρατηρείται κάθε τρίμηνο οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο είχαν σταθεροποιηθεί.

2)Τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνέχισαν να δαπανούν από τις καταθέσεις κοινώς να τρώνε από τα έτοιμα κατά το λαϊκώς λεγόμενο.

3)Παρότι έως τα μέσα Οκτωβρίου το κλίμα ήταν καλό μειώνονταν τα spreads η ψυχολογία ήταν θετικότερη μέρος ελλήνων επιχειρηματιών, τραπεζιτών κ.α. συνέχισαν να μεταφέρουν χρήματα τους στο εξωτερικό.

4) Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής απορρόφησε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από τους μικροεπενδυτές.

5)Προς το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου παρατηρήθηκε πτώση των καταθέσεων καθώς άρχισε να μεταβάλλεται το οικονομικό και όχι μόνο κλίμα της χώρας.

Πηγή: bankingnews.gr