Με παρεμβάσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να σβήσει τη φωτιά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει κάψει τις τσέπες των καταναλωτών στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζε χθες τη σημασία μιας παρέμβασης από την ΕΕ για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου καθώς θα επηρέαζε τις τιμές, την ενεργειακή επάρκεια και θα διευκόλυνε τη δημοσιονομική κυβερνητική πολιτική. «Μια λύση είναι η ΕΕ να κλείσει μεσοπρόθεσμα συμβόλαια, είναι μία μεγάλη απόφαση και θα μειώσει τα δημοσιονομικά μέτρα» έλεγε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα περιμένει τον επόμενο μήνα να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και προσβλέποντας σε ενιαία λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Εάν δεν συμβεί αυτό, η Αθήνα θα κινηθεί μόνη της θέτοντας σε εφαρμογή τα σχέδια ελάφρυνσης των καταναλωτών, που έχουν όμως υψηλό δημοσιονομικό κόστος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ. «Το βάρος εξαρτάται από τον τύπο της παρέμβασης» λένε στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια τόσο προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά όσο και της συνέχισης των επιδοτήσεων με διάφορες παραλλαγές.

Μπρίζα

Η κυβέρνηση κινείται με πλοηγό την αποτροπή δημοσιονομικών αναταράξεων και παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα του 2021 «έκλεισε» χαμηλότερα σε σχέση με το στόχο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και ο φετινός προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται επιφυλακτικά για τη πορεία των δημοσίων οικονομικών λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και των αγνώστων παραμέτρων που θα καθορίσουν τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε διαρκή κατάσταση άμυνας» λένε χαρακτηριστικά καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπιασμού και μεγαλύτερου πληθωριστικού πλήγματος στην πραγματική οικονομία που θα επηρεάσει αρνητικά τη πορεία του προϋπολογισμού και θα εκτροχιάσει το έλλειμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Μάιο θα συνεχιστεί το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν πρόκειται να μειωθεί το ύψος των ενισχύσεων συγκριτικά με αυτό που θα δοθεί τον Απρίλιο.

Το στίγμα της «συντηρητικής» κυβερνητικής γραμμής για το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους προέβλεψε ότι το έλλειμμα του 2021 θα είναι χαμηλότερου του στόχου κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει λελογισμένα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η πρόταση για προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν πάρει φωτιά ακόμα είναι υπό εξέταση με βασικούς μετρητές το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τον πραγματικό αντίκτυπο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση και προληπτικά για πάν ενδεχόμενο κρατάμε χρηματοδοτικά εφόδια για μελλοντικά μέτρα στήριξης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε σε απερίσκεπτες δημοσιονομικές κινήσεις και οι επιλογές για το πού, πόσα και πότε θα ξοδέψουμε θα είναι μετρημένες και αυστηρές.

Καμπανάκι από το ΙΟΒΕ

Καμπανάκι για τα δημοσιονομικά και την πορεία της οικονομίας λόγω της πληθωριστικής έκρηξης χτυπά το ΙΟΒΕ στην έκθεση για την ελληνική οικονομία επισημαίνοντας ότι «καθώς ο ρυθμός μεγέθυνσης αναμένεται χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, τα φορολογικά έσοδα μπορεί να πιεσθούν, αν και ο πληθωρισμός έμμεσα θα τα υποβοηθήσει. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη για νέες δαπάνες, κυρίως για την προστασία των νοικοκυριών από το κόστος ενέργειας…. Η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία και η επί μακρόν υστέρηση σε παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας, αποτελούν λόγους για εγρήγορση και μέσα στη νέα κρίση. Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό πεδίο, ελλοχεύει από τη μια ο κίνδυνος του εφησυχασμού και από την άλλη του ακραίου φόβου. Η αλυσίδα μετατόπισης του προβλήματος στο δημόσιο ταμείο και από εκεί στον δανεισμό, δεν το λύνει. Για αυτό είναι κομβικής σημασίας να προωθούνται ταυτόχρονα και συστηματικά πολιτικές ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής».