Ο κόσμος είδε τον πρώτο του δισεκατομμυριούχο το 1987, όταν ο 31χρονος Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, είδε την καθαρή του αξία να αυξάνεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια και σύντομα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη.
Όπως ο Γκέιτς, οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι άρπαξαν την ευκαιρία των εκκολαπτόμενων αγορών για να ιδρύσουν επιχειρήσεις που τους απέφεραν περιουσίες που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Οι σημερινοί νεότεροι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται κάπου μεταξύ 20 και 25 ετών και έχουν ήδη φτάσει ψηλά στην καριέρα τους.
Από φοιτητές που εγκατέλειψαν το Στάνφορντ και ξεκίνησαν μια επιχείρηση μέχρι ειδικούς σε κρυπτονομίσματα και μεγιστάνες της διανομής φαγητού, η λίστα περιλαμβάνει νέους με διαφορετικό υπόβαθρο. Ας ρίξουμε μια ματιά στους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο το 2022.
1 – Gustav Magnar Witzøe (4,5 δισ. δολάρια)
Ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, ο Gustav Magnar Witzøe, είναι γιος του Gustav Witzøe, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σολομού στον κόσμο, της Salmar ASA. Το μερίδιό του δόθηκε ως δώρο από τον πατέρα του το 2013, γεγονός που αύξησε την καθαρή του αξία στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη Vogue Scandinavia, ο μεγαλοεπιχειρηματίας είναι επίσης μοντέλο μόδας που ζει στο Τρόντχαϊμ και καταφέρνει να εργάζεται και στους δύο τομείς.
2 – Kevin David Lehmann (2,5 δισ. δολάρια)
Ο πατέρας του Kevin David Lehmann, ο Guenther, επένδυσε στην drogerie markt (dm), μια αλυσίδα φαρμακείων στη Γερμανία, ενώ λειτουργούσε την επιχείρησή του σε αλυσίδα παντοπωλείων το 1974. Σήμερα, η αποτίμηση της αλυσίδας φαρμακείων έχει ανέβει στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Γκέντερ, ο οποίος είχε το 50% των μετοχών της εταιρείας, το μεταβίβασε στον γιο του Κέβιν, ο οποίος σήμερα έχει καθαρή αξία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
3 – Ryan Breslow (2 δισ. δολάρια)
Ο Ryan Breslow είναι ο συνιδρυτής μιας νεοφυούς επιχείρησης που βοηθάει στα online checkouts και ονομάζεται Bolt Technologies Inc. η οποία σήμερα αποτιμάται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αποτίμηση της εταιρείας αυξήθηκε μετά από έναν επενδυτικό γύρο που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2022. Ο Breslow κατέχει το 25% της εταιρείας, με αποτέλεσμα η αποτίμησή του να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την αποτίμηση στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.
4 – Austin Russell (1,6 δισ. δολάρια)
Ο Austin Russell εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ως νέος μεγιστάνας της τεχνολογίας στη Silicon Valley, όταν άρχισε να αναζητά λύσεις για τη δημιουργία τεχνολογίας αισθητήρων αυτοκινήτων. Έλαβε μια επένδυση 100.000 δολαρίων από τον συνιδρυτή του PayPal Peter Thiel για να ξεκινήσει την εταιρεία του Luminar Technologies, όπως αναφέρει το Luxury Launches. Εφηύρε μια τεχνολογία αυτοοδήγησης που έχει ανεβάσει την καθαρή του αξία στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
5 – Pedro Franceschi (1,5 δισ. δολάρια)
Ο Pedro Franceschi είναι ο συνιδρυτής της Brex και άλλος ένας απόφοιτος του Στάνφορντ που έχει συγκεντρώσει περιουσία 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το 2018, η εταιρεία συγκέντρωσε 125 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ενός γύρου επενδύσεων της σειράς C, ο οποίος ανέβασε την αποτίμηση στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η αποτίμηση έχει υπερδεκαπλασιαστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια και έκανε τους νεαρούς επιχειρηματίες δισεκατομμυριούχους.
6 – Henrique Dubugras (1,5 δισ. δολάρια)
Ο Henrique Dubugras ίδρυσε την πρώτη του fintech start-up πριν πάει στο κολέγιο το 2013 με την ονομασία “Pagar.me”, η οποία βοηθούσε τους Βραζιλιάνους εμπόρους να λαμβάνουν πληρωμές online. Αφού πούλησε την start-up το 2016, πήγε στο Στάνφορντ πριν εγκαταλείψει το πρόγραμμα για να ξεκινήσει την fintech του Brex, η οποία προσφέρει λύσεις διαχείρισης μετρητών και πιστώσεων. Η εταιρεία αποτιμάται σε 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον Dubugras να κατέχει ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.