«Η φραντζόλα θα φτάσει το 1.50 ευρώ τις αμέσως επόμενες ημέρες»- αυτή είναι μια φράση που ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα για το ψωμί, όχι χωρίς να μας πιάσει ένας μικρός τρόμος για τις συνθήκες ζούγκλας που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή με τις αυξήσεις στην αγορά.
Πόση αλήθεια εμπεριέχει όμως η παραπάνω πρόταση; Ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος απάντησε στην ερώτηση μας, περιγράφοντας παράλληλα το τοπίο που επικρατεί την αγορά του άρτου. Ιδού τι μας είπε:
«Δεν υπήρξαν αυξήσεις στο ψωμί αυτό το διάστημα, τουλάχιστον όχι μαζικές, αλλά μεμονωμένες. Υπήρχαν εκτιμήσεις για αυξήσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες, από αρτοποιούς και δημοσιογράφους, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. Χθες όμως, έγινε μια παρέμβαση από τον πρωθυπουργό με ανακοινώσεις για επιδότηση σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, ανακοινώσεις που άλλαξαν τον τρόπο που σκέφτονται οι αρτοποιοί σχετικά με τις αυξήσεις που ετοιμάζονταν να κάνουν με μαζικό τρόπο. Περιμένουμε φυσικά να δούμε και το αντικειμενικό αποτύπωμα στους λογαριασμούς μας.
«Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που εμείς χρειαζόμαστε για να παρασκευάσουμε ψωμί, παραμένουν υψηλότατες. Τα άλευρα. όπως έχουμε ξαναπεί έχουν ‘δει’ καλπάζουσα αύξηση ακόμα και 60% πάνω ενώ υπέρ διπλάσια είναι πια η τιμή και στα ηλιέλαια που η τιμή. Αναμένουμε όμως όπως είπα να εξισορροπηθεί η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ένας αρτοποιός που τον περασμένο Ιανουάριο είχε πληρώσει 5.500 ευρώ σε ρεύμα, μόνο για τον συγκεκριμένο μήνα, θα πάρει επιπλέον επιδότηση στον λογαριασμό 2.000 με 2.500 ευρώ. Θα πάρουμε δηλαδή ανάσα».
Ποια είναι η τιμή της φραντζόλας αυτή τη στιγμή στην αγορά;
Ο κος Μούσιος εξηγεί πως ο καταναλωτής θα την βρει από 0,80 και 0,90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. «Το 1 ευρώ είναι η υψηλότερη τιμή» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν διαφορές ανάλογα με την περιοχή. Σας υπενθυμίζω ότι οι τελευταίες πιο μαζικές αυξήσεις στο ψωμί είχαν γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο».
Δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας υλικών
«Θέμα έλλειψης πρώτης ύλης για το ψωμί, δεν υπάρχει» ξεκαθαρίζει τέλος ο κος Μούσιος και εξηγεί : «έχουμε αποθέματα αλεύρων για τις επόμενες 30 με 40 ημέρες και μάλιστα αρχίσαμε δειλά –δειλά να υπογράφουμε συμβόλαια και με άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία, ενώ έχουμε και την Γαλλία και την Γερμανία από τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε. Η τιμή όμως των σιτηρών και κατ’ επέκταση των αλεύρων πραγματικά δεν γνωρίζουμε που μπορεί να φτάσει. Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο του να βάλουμε στο τραπέζι την εισαγωγή αλεύρων από Αυστραλία και Καναδά κάτι που πραγματικά μπορεί να αυξήσει αυτόματα την τιμή της φραντζόλας. Θέμα έλλειψης, το ξαναλέω, δεν τίθεται».