O πρόεδρος των Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, μίλησε στο Newsbeast για τις αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες. Πώς περιγράφουν αρτοποιοί την κατάσταση και τι ισχύει με την επάρκεια στις πρώτες ύλες.
«Αυτό που βλέπετε να συμβαίνει στα καύσιμα, συμβαίνει και στα υπόλοιπα προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή των προϊόντων μας» ξεκινάει να εξηγεί στο Newsbeast, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος και συνεχίζει: «Να σας δώσω ένα παράδειγμα για το ηλιέλαιο για να καταλάβετε- πριν από δύο ημέρες είχε 1.30 ευρώ το λίτρο και πήγε στα 2.80 ευρώ ήδη! Να σας πω για το σουσάμι που ήταν στο 1.60-1.70 ευρώ το κιλό και ξεπέρασε τώρα τα 2,50 ευρώ;
Υπάρχουν φυσικά οι ενεργειακές αυξήσεις που επηρεάζουν τους πάντες και επιβαρύνουν περαιτέρω αυτές τις δυσθεώρητες αυξήσεις των τιμών αλλά φυσικά υπάρχει και αισχροκέρδεια. Εγώ ο ίδιος προσωπικά επικοινώνησα χθες με κάποιον χονδρέμπορα ζητώντας του ηλιέλαιο και όταν τον ρώτησα για την τιμή μου είπε την τιμή που αγοράζαμε ως τώρα. Μετά από μια ώρα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει: ‘τελικά η τιμή πήγε στα 25 ευρώ από 15 ευρώ που ήταν’. Δεν μου είπε: ‘δεν έχω’ ή ‘περιμένω παρτίδα’. Μου ανακοίνωσε απλώς αυτή την αύξηση».
Προβλήματα ροής από την διεθνή αγορά
Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο κος Μούσιος: «Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία. Το άλλο 45% έρχεται από άλλες χώρες: Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Όλες αυτές οι παραπάνω χώρες έχουν σταματήσει τις εξαγωγές. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθούμε μπροστά σε έλλειψη σιτηρών και κατ’ επέκταση σε έλλειψη αλεύρων, μιας και υπάρχουν και άλλες αγορές, έστω και αν αυτές είναι μακρινές- μιλάω για τον Καναδά, και την Αυστραλία, όπου βέβαια αν συνυπολογίσουμε σε αυτή την περίπτωση τα μεταφορικά κόστη, οι τιμές για θα γίνουν ακόμα υψηλότερες.
Η όλη κατάσταση είναι σίγουρα αστάθμητη. Η πρώτη αύξηση στην τιμή προμήθειας των μαλακών αλεύρων ήταν 60% πάνω, σε ελάχιστο χρόνο. Όσοι παρέλαβαν ήδη άλευρα με αυτές τις νέες τιμές και πήραν και τους τελευταίους λογαριασμούς ενέργειας, προχώρησαν ήδη σε αυξήσεις και αυτοί δεν είναι λίγοι. Η άνοδος των τιμών ξεκίνησε και συμβαδίζει με την επιβάρυνση του κόστους που έχει ο κάθε αρτοποιός. Οι περισσότεροι από όσους έχουν κάνει αυξήσεις, αυτές κυμαίνονται γύρω στα 10 λεπτά και πιο σπάνια στα 20 λεπτά. Με τον τρόπο πάντως που καλπάζουν οι αυξήσεις σε όλα τα μέτωπα, πολλοί αρτοποιοί σκέφτονται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού. Η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα μπαίνουμε μέσα. Η συγκράτηση των τιμών είναι αδύνατη με αυτά τα δεδομένα».
«Για ένα δίμηνο είμαστε εξασφαλισμένοι»
Σε παρόμοιο κλίμα και όσα μας είπε ο αρτοποιός Ανδρέας Δημόπουλος, ο οποίος έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της επάρκειας αλεύρων το οποίο κατά τον ίδιο, δεν θα είναι λυμένο εσαεί αν η κατάσταση συνεχίζει να κυλάει έτσι τόσο στο κομμάτι των αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα, αλλά και όσον αφορά στην επίδραση του πολέμου στην όλη κατάσταση. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Απόθεμα υπάρχει. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν περισσότερο ή λιγότερο. Πιστεύω ότι για τους επόμενους δύο μήνες είμαστε εξασφαλισμένοι και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αποκτήσουμε πρόβλημα έλλειψης αλεύρων. Το τοπίο όμως είναι θόλο».
Ο κος Δημόπουλος επιβεβαιώνει και αυτός με τη σειρά του τις αυξήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται στα προϊόντα άρτου. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Κάποιοι έχουν ήδη βάλει δέκα λεπτά πάνω την φραντζόλα δηλαδή από 0,60 πήγε στα 0,70 λεπτά ή από τα 0,70 λεπτά στα 0,80 ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Και πως να κάνουμε αλλιώς όταν ελαιόλαδα, βούτυρα και σπορέλαια τα αγοράζουμε κάθε φορά και πιο ακριβά; Κάθε επιχείρηση έχει και διαφορετικές αντοχές στη συγκράτηση των τιμών».