Στην Τουρκία, οι νεοαφιχθέντες Ρώσοι πασχίζουν να κάνουν καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων μέσω των τουρκικών τραπεζών, οι οποίες έχουν υιοθετήσει προσεκτική και επιφυλακτική στάση εκ του φόβου παραβίασης των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με πολλές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ιδιωτικές τράπεζες ειδικότερα αρνούνται τα αιτήματα ορισμένων πελατών τους, ενώ σε άλλους εφαρμόζουν επιπλέον ρυθμίσεις συμβατότητας για να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν διεθνείς και εσωτερικούς νόμους, τραπεζικές πηγές και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters.
Η στάση αυτή αποθαρρύνει ορισμένους Ρώσους που έφθασαν στην Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, πολλοί με μεγάλα ποσά στην τσέπη. Πολλοί Ρώσοι έχουν φύγει από τη χώρα τους είτε διότι αντιτίθενται στον πόλεμο ή για να αποφύγουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στη χώρα τους και έχουν κατευθυνθεί προς χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.
Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, εν μέρει λόγω της διακοπής των υπηρεσιών της Visa και της Mastercard στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν.
«Κατάφερα να φέρω δολάρια από την Μόσχα και να τα ανταλλάξω εδώ. Αλλά δεν έχω ακόμη κάρτα», δήλωσε ο Φίλιπ Τσεχούνοφ, Ρώσος που έφθασε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη.
Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να πληρώσουν υπηρεσίες όπως η διαμονή, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα και αντιτίθεται στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι νατοϊκοί της σύμμαχοι.
Αλλά, αν και πρακτικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλους αλλοδαπούς, οι συναλλαγές με τις τράπεζες αποδείχθηκαν δύσκολες.
«Ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές απέναντι σε νέες ρωσικές καταθέσεις και φοβούνται τις κυρώσεις», δήλωσε υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται προσθέτοντας ότι ο κανόνας επαλήθευσης της ταυτότητας του πελάτη που εφαρμόζεται στον τραπεζικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας.
«Το πρόβλημα δεν είναι το άνοιγμα λογαριασμού, αλλά μάλλον ο τρόπος εισροής των χρημάτων και τι θα συμβεί αν εφαρμοσθούν κυρώσεις. Οι τράπεζες είναι προσεκτικές ως προς τους νέους λογαριασμούς», είπε.
Η Ρυθμιστική και Εποπτική Αρχή των Τραπεζών απάντησε στο Reuters ότι οι αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν στενά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. «Αλλά η υπηρεσία μας δεν έχει οδηγίες για τον περιορισμό πολιτών από οποιαδήποτε χώρα που δεν αποτελεί αντικείμενο κυρώσεων».