Η οικονομική κατάσταση που προκύπτει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2023 είναι το βασικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που ξεκινάει σήμερα Δευτέρα (14/3) στις 4μ.μ.(ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες. Στην ίδια συνεδρίαση θα εξεταστεί η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη μακροοικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και από τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κίνδυνος του «στασιμοπληθωρισμού» δεν υπάρχει, κυρίως επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αν και με βραδύτερο ρυθμό. Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό οι υπουργοί Οικονομικών να αναπροσαρμόσουν και να σχεδιάσουν τη δημοσιονομική πολιτική για το 2023, κυρίως μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής της απενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2023 , εν αναμονή των προτάσεών της, ενδεχομένως τον Μάιο.
Έως τα τέλη Ιουνίου θα προσδιοριστεί το είδος εποπτείας στην Ελλάδα
Εξάλλου, το Eurogroup θα εξετάσει τη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Όπως τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος, στην έκθεση διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της διοικητικής αναδιοργάνωσης του Ενιαίου Ταμείου Συντάξεων, της αδειοδότησης επενδύσεων στους συμφωνηθέντες τομείς, καθώς και πρόοδος στον τομέα της ψηφιοποίησης. Ο ίδιος αξιωματούχος, σημείωσε ότι ως τα τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να προσδιοριστεί τι είδους εποπτεία θα υπάρχει για την Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια στενής δημοσιονομικής παρακολούθησης.
Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους υπουργούς οικονομικών είναι η διαδικασία που θα οδηγήσει στο διορισμό του διαδόχου του Κλάους Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). H δεύτερη θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ λήγει τον Οκτώβριο και η διαδικασία διαδοχής θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Στη συνέχεια το Eurogroup θα συνεδριάσει με την περιεκτική μορφή του (27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ) για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Μερικά από τα εκκρεμή ζητήματα είναι η θέσπιση ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και η αντιμετώπιση της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικούς κινδύνους
Το θέμα της τραπεζικής ένωσης θα συζητηθεί και από τους ευρωπαίους ηγέτες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.