Ένα τυπικό και εμφανές λάθος στη έτος υποβολής της φορολογικής δήλωσης για αναδρομικά από μισθούς από φορολογούμενη ήταν αρκετό για να μπλέξει σε μεγάλες περιπέτειες με την εφορία και να κληθεί να πληρώσει δύο φορές φόρο για το ίδιο εισόδημα αφού η εφορία παρά τα στοιχεία που προσκόμισε δεν αναγνώρισε το σφάλμα.
Για να βρει το δίκιο της η φορολογούμενη προσέφυγε στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ ζητώντας να αρθεί η αδικία και τελικά δικαιώθηκε.
Τι συνέβη; Η φορολογούμενη εισέπραξε με καθυστέρηση το ποσό των 4.885,909 ευρώ που αφορούσε αποδοχές του 2013 και συμμορφούμενη με το νόμο υπέβαλλε τροποποιητική δήλωση εισοδήματος το 2015. Όμως εκ παραδρομής η τροποποιητική δήλωση ήταν για το οικονομικό έτος 2013 και όχι το οικονομικό έτος 2014 που ήταν το ορθό αφού το εισόδημα το απέκτησε το 2013 και έπρεπε να το εμφανίσει στη δήλωση του 2014. Στη συνέχεια αφού διαπίστωσε το λάθος της υπέβαλλε στις 19 Οκτωβρίου του 2020 νέα τροποποιητική δήλωση για το οικονομικό έτος 2014.
Όμως η εφορία επέβαλλε φόρο και με βάση τη λανθασμένη τροποποιητική του 2013 και για την ορθή του 2014 με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τη φορολογούμενη με δύο φορές φόρο για το ίδιο ποσό. Παρά τα έγγραφα και τα στοιχεία που προσκόμισε και τα οποία αποδείκνυαν ότι επρόκειτο λάθος εκ παραδρομής και όχι για σκοπιμότητα η εφορία ήταν ανένδοτη και την καλούσε να πληρώσει το «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό.
Έτσι αναγκάστηκε να υποβάλλει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αίτημα ακύρωσης της πράξης προσσδιορισμού του φόρου της εφορίας.
Η Διεύθυνση αφού εξέτασε το φάκελο με τα στοιχεία και διαπίστωσε ότι επρόκειτο περί πραγματικής πλάνης της φορολογούμενης και την δικαίωσε ζητώντας από την εφορία να διαγράψει τον πρόσθετο φόρο. Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις εκκαθαρίστηκαν και προέκυψε ποσό φόρου σε βάρος της προσφεύγουσας. Το αποτέλεσμα είναι η προσφεύγουσα να επιβαρυνθεί με φόρο για το ίδιο ποσό δύο φορές, μια, λόγω της εκ πλάνης τροποποιητικής δήλωσης οικονομικού έτους 2013 και δεύτερη, λόγω της ορθής τροποποιητικής δήλωσης οικονομικού έτους 2014.
Επίσης για το θέμα των τροποιητικών δηλώσεων η Διεύθυνση επικαλείται διατάξεις και εγκυκλίους που ορίζουν τα εξής:
1. Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης…»
2. Η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή του φόρου παραγράφεται μετά την πάροδο της πενταετίας.
3. Η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται από 1.1.2014 και μετά, ανεξάρτητα εάν αφορούν χρήσεις πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. Είναι πέντε έτη από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.
4. Εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Η αξίωση για επιστροφή φόρου, ο οποίος καταβλήθηκε αχρεώστητα παραγράφεται κατά το χρόνο που παραγράφεται το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου αναφορικά με την αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση από την οποία πηγάζει η αξίωση προς επιστροφή.